Gemeente Hellendoorn


Voorkom een verstopt riool

Een verstopt riool levert veel overlast op. Daarbij komt nog dat wanneer een verstopping op privé terrein is ontstaan men verantwoordelijk is voor de kosten. Onnodig en heel makkelijk te voorkomen.

Hoe ontstaat een verstopt riool?
Wanneer er verkeerde stoffen in het riool terecht komen kan er een verstopping van het riool ontstaan. Vet en jus kunnen niet door de gootsteen of toilet gespoeld worden. Vet koekt aan waardoor het riool op een gegeven moment verstopt raakt. Schoonmaakdoekjes en speciaal toiletpapiervoor kinderen kunnen ook niet zomaar door het toilet gespoeld worden. Deze producten worden niet vermalen door de pomp wat bij normaal toiletpapier wel gebeurt. Wanneer mendrukriolering heeft is de kans op een verstopping door deze producten veel groter omdat bij drukriolering de buis en de pomp kleiner zijn.

Hoe kan men een verstopt riool voorkomen?
Spoel voortaan niet de jus door de spoelbak of het toilet maar veeg het met een stuk keukenrol uit de pan en gooi dit weg. Oud frituurvet kunt u teruggieten in de originele verpakking en weggooien. Schoonmaakdoekjes en speciaal toiletpapier voor kinderen kunnen gewoon, eventueel lekdicht verpakt, in de afvalbak.

Wat moet men doen als het riool toch verstopt raakt? Mocht er een verstopping optreden dan kan men controleren of de verstopping zich in het gemeentelijk deel bevindt of in het riool op privé terrein. Door het ontstoppingsstuk op te graven en te openen kan men zien waar de verstopping is ontstaan. Het ontstoppingsstuk ligt bij de huisaansluiting vlak bij de perceelgrens. Zit de verstopping in het gemeentelijk riool dan kan men bellen met loket Wegen, groen en afval (zie hieronder). De gemeente zorgt dan voor de ontstopping. Zit de verstopping in het riool dat op het perceel ligt dan is men zelf verantwoordelijk voor de ontstopping. De kosten die men maakt komen voor eigen rekening. Alleen werkzaamheden waarvoor de gemeente opdracht heeft gegeven, komen voor rekening van de gemeente. Voor controleputjes en ontstoppingsstukken die in eigen grond liggen is men als particulier verantwoordelijk; ook als de gemeente deze heeft aangelegd.

(Loket tijdens kantooruren op tel. 0548-630214, buiten kantooruren op tel. 06-54347295)