Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Aardbeving in Chili (Tarapaca)

Op maandag 13 juni om 22:44 UT is het noorden van Chili getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. De aardbeving vond plaats op een aanzienlijke diepte van 111 km. Dergelijke aardbevingen komen vaker voor in Chili en worden veroorzaakt doordat de oceanische Nazca plaat onder het Zuid-Amerikaanse continent schuift. De gemiddelde snelheid van deze verschuiving is ongeveer 6 cm per jaar. Op 22 mei 1960 werd Chili eerder getroffen door de grootste aardbeving die ooit is waargenomen met een kracht van 9,5.

Historische zware aardbevingen in de regio


* Op 17 augustus 1906 werd Santiago, de hoofdstad van Chili, getroffen door een catastrofale aardbeving met magnitude 8,6. Het vermoedelijke epicentrum lag vlak voor de kust, nabij Valparaíso. Het dodental wordt geschat op 20.000.

* Op 22 mei 1960 werd het zuiden van Chili getroffen door de zwaarste aardbeving die ooit geregistreerd is in de wereld. De magnitude bedroeg 9,5. De diepte was tamelijk groot, zo'n 60 km. Er vielen 4000 à 5000 doden. Ongeveer 2 miljoen mensen raakten dakloos. Een grote tsunami veroorzaakte nog eens honderden doden en grote schade in het circumpacifische gebied.

Tektoniek

De aardbevingen zijn het gevolg van de platentektoniek. De oceanische Nazca plaat duikt weg onder de continentale Zuid-Amerikaanse plaat, met een snelheid van ongeveer 6 cm per jaar.

Dit proces veroorzaakt grote spanningen in de aardkorst. De lokaal in de loop van vele jaren opgebouwde gigantische spanning kan zich ontladen in een plotselinge verschuiving, de aardbeving. Door vervorming van de continentale korst en opstijgend gesmoten materiaal van de oceanische korst, is de Andes-gebergteketen ontstaan.