Nieuwe benadering reïntegratiebedrijven werkt nu al veel beter

14.06.2005 / 11:31 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: De bruggenbouwers

Een nieuwe, individuele benadering van werkzoekenden die weer aan de slag willen met behulp van reïntegratiebedrijven in Nederland blijkt succesvol. De tevredenheidscore van de kleinere bedrijven die regionaal en vaak met de IRO werken is stukken hoger aldus de recente publicatie van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). In plaats van dat deze bedrijven grote groepen mensen tegelijk weer aan de slag proberen te krijgen, richten ze zich op individuele werkzoekenden. De kans op een succesvolle bemiddeling neemt daarmee aanzienlijk toe: van 11 procent bij de collectieve benadering, tot dertig procent bij een op maat gesneden aanpak. Voor de reïntegratiebedrijven zelf biedt deze nieuwe benadering tevens de mogelijkheid het enigszins geschonden imago van de branche te verbeteren.

De individuele bemiddeling ten behoeve van werkzoekenden in Nederland is nog maar een jaar mogelijk. Dat is te danken aan de komst van een nieuwe wettelijke regeling, de Individuele Reïntegratie Overeenkomst (IRO). De komst van die regeling heeft zeer gunstig uitgepakt. Want voor die tijd gingen UWV-bedrijven of gemeenten contracten aan met reïntegratiebedrijven, en werden contracten afgesloten om grote groepen mensen weer aan de slag te krijgen. Met dergelijke contracten was veel geld gemoeid, maar het resultaat was vaak abominabel. Uiteindelijk werden er amper mensen aan werk geholpen. Maar het tij is gekeerd nu werkzoekenden volgens de IRO recht hebben om voor een individuele bemiddeling te kiezen', vertellen Conny Eldering en Remco Bruinsma van het Groningse bedrijf 'De Bruggenbouwers'.

Dit bedrijf heeft het initiatief genomen om alle (kleine) reïntegratiebedrijven in Nederland die zich bezig houden met de nieuwe benadering, samen te brengen op een nieuwe website. Inmiddels hebben zich er tweehonderd bedrijven uit heel Nederland op verenigd. Bij deze bedrijven kunnen werkzoekenden die weer aan de slag willen terecht voor een individuele benadering. 'Dat wil zeggen: wie werkloos is of arbeidsongeschikt krijgt bij deze bedrijven de maximale begeleiding. En dat werkt vaak beter dan wanneer je een nummer bent in een hele groep, zo is uit onderzoek gebleken', aldus Eldering en Bruinsma.

Volgens De Bruggenbouwers is het imago van reïntegratiebedrijven aangetast nadat bekend werd dat bemiddeling van werkzoekenden in oost-Groningen, waarmee miljoenen euro's was gemoeid, vrijwel geen enkele arbeidsplaats had opgeleverd. 'Dat was zo schadelijk, dat je haast niet meer durfde te zeggen dat je voor een reïntegratiebedrijf werkzaam was. Het leek wel een cowboy-wereld. Maar sinds de komst van de IRO is de individuele aanpak mogelijk, en is het massale er vanaf. En dat geeft nieuwe kansen op succes en een beter imago voor de bedrijfstak'.

De nieuwe website, waar de reïntegratie bedrijven zijn verenigd die mensen via een persoonlijk traject weer aan de slag proberen te helpen, is te vinden op het adres: www.iro-info.nl 'Er blijken veel reïntegratiebedrijven te zijn die werken met de IRO. We hebben inmiddels tweehonderd deelnemende bedrijven waar mensen uit kunnen kiezen. De nieuwe site, die sinds januari in de lucht is trekt nu al vijfduizend bezoekers per maand. En we zijn nog maar net begonnen', aldus Eldering en Bruinsma.

Meer informatie: www.iro-info.nl

(