Nederlandse Kankerbestrijding

Hulp bij stoppen met roken zinvol

Amsterdam, 13 juni 2005 In mei organiseerde KWF Kankerbestrijding in samenwerking met Zilveren Kruis Achmea en 11 GGDen de landelijke stoppen-met-rokenwedstrijd Quit & Win. De wedstrijd werd gehouden om een bijdrage te leveren aan een gezonde leefstijl en deelnemers te helpen van hun rookverslaving af te komen. In totaal meldden zich bijna 3.700 rokers aan. Rabia van Zundert El Manar uit Hoensbroek is de winnares van Quit & Win 2005. Zij slaagde in haar poging om de hele maand mei niet te roken en heeft daarmee 1.000 gewonnen. Daarvoor rookte zij ongeveer 6 jaar lang gemiddeld 10 sigaretten per dag.

In mei volgend jaar wordt bekend hoeveel van de deelnemers het stoppen met roken ook na de wedstrijd hebben volgehouden. Uit onderzoek onder de deelnemers van een proefproject in 2004 blijkt dat 14% na een jaar nog steeds rookvrij is. Normaal gesproken slaagt ongeveer 8% erin het niet-roken gedurende een jaar vol te houden. Veel deelnemers vonden het lastig om de stoppoging vol te houden en hebben veel hulp gehad van het Quit & Win-programma. Dit blijkt bijvoorbeeld uit reacties op een e-mailbericht van KWF Kankerbestrijding met tips om het stoppen vol te houden. De tweede week was moeilijker dan de eerste. Ik ga door, maar het valt niet mee. Omdat ik het even moeilijk had kwam jullie mailtje mooi op tijd , aldus een deelneemster uit Haarlem. Een man uit Doetinchem: Ik ben de afgelopen jaren meerdere keren gestopt, maar ik ben nu van plan het vol te houden en ik denk dat het me gaat lukken, met dank aan jullie opwekkende mailtjes.

Vanmiddag reikt Mary Groenewoud, directeur Declaratieservice Achmea Zorg, aan de winnaars van Quit & Win 2005 de prijzen uit op het kantoor van KWF Kankerbestrijding aan de Delflandlaan 17 in Amsterdam. Naast de landelijke hoofdprijs van 1.000, wordt in elke deelnemende GGD-regio onder andere een extra geldprijs van 450 weggegeven. De deelnemende GGD-regios zijn: Amsterdam, Gooi- en Vechtstreek, Kennemerland, Noord-West Veluwe, Groningen, Den Haag, Kop van Noord-Holland, Zuid-Holland West, West Brabant, Hart voor Brabant en Oostelijk Zuid-Limburg. Alle geldprijzen worden gefinancierd door Zilveren Kruis Achmea. Bij alle prijswinnaars is een urinetest afgenomen om vast te stellen of zij daadwerkelijk het niet-roken een maand hebben volgehouden.

Om het jaar wordt Quit & Win ook in internationaal verband georganiseerd in meer dan 100 verschillende landen. KWF Kankerbestrijding zal ook volgend jaar deze stoppen-met-rokenwedstrijd organiseren. Deelnemers maken dan, behalve op de landelijke prijzen kans op een internationale prijs van $ 10.000.

Zie ook:

* www.quitenwin.nl

laatst gewijzigd op 14 jun 2005