Gemeente Sint-Oedenrode


Scootmobielcursus. 2005

Stichting Toegankelijkheid Sint-Oedenrode stelt zich o.a. ten doel voor eenieder de mogelijkheid te bevorderen deel te kunnen nemen aan het verkeer. Daarom werd van harte meegewerkt aan de scootmobielcursus. Antoon Buiting en Evert Vugs van de stichting waren hier nauw bij betrokken. Voor dit project heeft de Stichting samengewerkt met SWO en KBO's. Ook de gemeente heeft meegewerkt om alle WVG-relaties persoonlijk te informeren en door bij te dragen in de kosten.
Hier volgt een verslag van de cursusdagen.

2 mei 2005.
In de tijdelijke huisvesting van "Ons Huis"in het Dommelpark werden op deze morgen 2 onderdelen afgewerkt.

Uitleg door dhr. Klaassen van Welzorg Uden over de werking, onderhoud, zorg voor de accu's en het meenemen tijdens de vakantie. Ook hoe te handelen bij schade en storingen kwamen aan de orde. Voor storingen en bij schade moet men sinds kort naar Den Bosch bellen. Voor kleine reparaties kan men nog wel in Uden terecht als men tevoren een afspraak maak en het hulpmiddel zelf brengt en weer ophaalt.

Over de specifieke verkeersregels voor gehandicaptenvoertuigen werd aan de hand van een Powerpoint- presentatie toelichting gegeven en werden vragen beantwoord door Wil van Hoof van de politie. Jammer dat aanvankelijk de beamer(s) het af lieten weten. Na afloop kregen de 29 aanwezigen de specifieke verkeersregels uitgereikt.
Uit deze regels blijkt dat men met een gehandicaptenvoertuig (zoals de wet dit omschrijft), op de stoep, fietspad als rijbaan mag rijden; niet op auto(snel)wegen. Men dient echter altijd voor de veiligste manier te kiezen en het gedrag aan te passen aan het weggedeelte waarop men rijdt. Veel niet-gehandicapte weggebruikers kennen deze regels niet en dat levert wel eens vervelende misverstanden op.

9 mei 2005.
Ondanks de boottocht van de Zonnebloem op deze dag en het dreigende regenweer en de kou waren er om 09:00 uur 15 scootmobielers aangetreden voor een rit door het dorp. De winnaar van de mobiele telefoon werd bekend gemaakt en deze prijs werd meteen daarna aan de gelukkige winnaar uitgereikt. De deelnemers werden in drie groepen verdeeld en gingen kort na elkaar van start. Twee politieagenten hadden zich bereid verklaard om groepen te begeleiden, chapeau!! Onderweg werden niet alleen praktijksituaties in het verkeer maar ook behendigheidstesten afgewerkt. Daaruit bleek dat menig deelnemer nog goed moet oefenen. Er werd geoefend om goed bij het gemeentehuis naar binnen te kunnen komen, ook de draaideur bij de Rabobank werd getest, er werden hellingen (zelfs achteruit) genomen, hoe een stoeprand juist op/af te rijden, men kon slalommen enz.. Net toen er een fikse bui viel was iedereen bij de Rabobank binnen, die iedereen als verrassing trakteerde op een lekker warme kop koffie of thee.
Alle deelnemers waren enthousiast en er waren zelfs verzoeken om deze praktijkdag in de zomer te herhalen.

Stichting Toegankelijkheid Sint-Oedenrode
e-mailadres: toegankelijkrooi@chello.nl