Gemeente Echt-Susteren


Rijkswaterstaat pakt verkeersproblemen tussen Maasbracht (A2) en Geleen (A76) aan

Rijkswaterstaat Limburg gaat aan de slag met het oplossen van de verkeersproblemen op de A2 tussen Maasbracht en knooppunt Kerensheide en op de A76 tot aan Geleen. Om overlast van de toegenomen hoeveelheid verkeer op de A2 te beperken, is het vooral van belang om de grote doorgaande verkeersstroom de ruimte te geven. Op dit moment worden de diverse studievoorstellen van Rijkswaterstaat voorgelegd aan alle belanghebbenden in de regio.

De minister van Verkeer en Waterstaat wil in 2007 in zuidelijke richting een spitsstrook aanleggen tussen de aansluiting met de toekomstige A73 en Urmond. Verder zijn er ook bij knooppunt Kerensheide maatregelen gepland. Oplossingen die de bereikbaarheid op de lange termijn (na 2015) moeten garanderen, worden gezocht bij de A2 (en een stukje A76) en de provinciale wegen.

Het eerste voorstel gaat uit van een verbreding van de bestaande A2 tussen de aansluiting met de A73 (St. Joost) en knooppunt Kerensheide (A76) tot drie rijstroken per rijrichting. Bij de tweede optie wordt het doorgaande en het regionale verkeer gesplitst door een systeem van hoofd- en parallelrijbanen. De derde mogelijkheid betreft eveneens een scheiding van het regionale en doorgaande verkeer, onder meer door bestaande provinciale wegen op te waarderen tot autoweg. Ten slotte wordt ook een Meest Milieuvriendelijk Alternatief onderzocht.

Afgesloten onderzoeken

Een aantal jaren geleden startte Rijkswaterstaat Limburg twee onderzoeken naar de te verwachten verkeersproblemen op de A2 en A76: de studie A2 Grathem - Urmond en A2/A76 Urmond-Kerensheide-Ten Esschen. Inmiddels is gebleken dat met de uitgangspunten uit de nieuwe nota Mobiliteit van het ministerie van Verkeer en Waterstaat de noodzaak en urgentie van de projecten is veranderd. Bovendien is de toename van het verkeer op de A76 tussen Geleen en Ten Esschen kleiner dan was aangenomen. Een verbreding van deze weg is daardoor niet nodig. Rijkswaterstaat zal de twee onderzoeken beëindigen.

Informatie- en inspraakbijeenkomsten

Rijkswaterstaat Limburg organiseert meerdere informatie- en inspraakavonden om de voorstellen en het verloop van de verdere procedure toe te lichten. Ook kunnen tijdens deze bijeenkomsten vragen worden gesteld. Het tweede deel van de avond is de hoorzitting, waar belanghebbenden mondeling kunnen reageren op de nieuwe plannen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom op 20 juni 2005 in Hotel van der Valk, Mauritslaan 65 in Stein; op 21 juni 2005 in Café Willie Bar, Houtstraat 7 in Echt en op 22 juni 2005 in Trefcentrum Nuth, Wilhelminastraat 3 in Nuth. Alle avonden beginnen om 19.00 uur. De zaal is geopend vanaf 18.30 uur. Bij vragen kan contact worden opgenomen met de projectorganisatie van Rijkswaterstaat Limburg: (043) 329 46 22. Meer informatie is te vinden op www.rijkswaterstaat.nl onder optie 'wegen'.