14-06-2005 r/> Schizofrenie meer dan een ziekte

Utrecht, 14 juni 2005. Traumatische ervaringen uit de jeugd worden steeds vaker gezien als mogelijke oorzaak voor het ontstaan van psychische problemen zoals schizofrenie op latere leeftijd. In die zin kan schizofrenie als meer dan alleen een ziekte beschouwd worden. Het is ook een reactie op trauma, eenzaamheid en armoede. Zo blijkt uit onderzoeksresultaten die vandaag gepresenteerd worden tijdens de conferentie "Trauma and Psychosis", georganiseerd door het Trimbos-instituut en de Universiteit Maastricht.

Kindermishandeling en kindermisbruik lijken een biologische en psychologische kwetsbaarheid tot gevolg te hebben voor de ontwikkeling van psychotische symptomen. Toch wordt er in zowel de klinische praktijk als in de onderzoekswereld nog te vaak vanuit gegaan dat dit minder relevant zou zijn bij psychotische aandoeningen dan bij andere, minder ernstige psychopathologische condities. Dit terwijl het ondergaan van misbruik en mishandeling in de kindertijd nauw samen lijkt te hangen met de ontwikkeling van psychotische klachten op latere leeftijd. Onderzoek wijst uit dat in de levensloop van mensen met psychose opvallend vaak trauma voorkomt.

Van alle psychische aandoeningen ziet men bij psychose de sterkste associatie met kindermisbruik en kindermishandeling. Waarbij seksueel misbruik de sterkste voorspeller is van latere psychiatrische symptomen. Routinematig vragen naar geweldservaringen bij patiënten met psychotische aandoeningen kan dan ook bijdragen aan de herkenning van slachtoffers van kindermishandeling en geweld. Waardoor betere en meer effectieve behandelingen ontwikkeld kunnen worden voor psychotische volwassenen met een geschiedenis van mishandeling en of misbruik.

Conferentie "Trauma and Psychosis" met als sprekers o.a. prof. dr. Gersons (psychiater VU), prof. dr. Jim van Os (psychiater Universiteit Maastricht) en dr. John Read (Read is als klinisch psycholoog verbonden aan de Universiteit van Auckland in Nieuw Zeeland).
---

Voor meer informatie, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11