College van Beroep voor het bedrijfsleven


Vergoeding proceskosten bezwaar bij niet tijdig nemen besluit en bij vervanging besluit door een gewijzigd nieuw primair besluit

De Centrale Raad van Beroep heeft op 13 juni 2005 twee richtinggevende uitspraken gedaan over de toepassing van artikel 7:15, tweede tot en met vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht. Dit is de bepaling die gaat over de vergoeding van de kosten die een belanghebbende heeft gemaakt in verband met een door hem tegen een besluit van een bestuursorgaan ingediend bezwaarschrift.

In de eerste zaak (AT7364) heeft de Raad beslist dat het bestuursorgaan ook verplicht is om deze kosten te vergoeden als bezwaar is gemaakt tegen het niet tijdig nemen van een besluit op een aanvraag van de belanghebbende. Dat is alleen anders als niet aan het bestuursorgaan kan worden verweten dat er te laat is beslist. Voorts heeft de Raad aangegeven hoe hoog in zoân geval de door het bestuursorgaan te betalen vergoeding is.

In de tweede zaak (AT7365) heeft de Raad beslist dat de kosten van het bezwaar ook moeten worden vergoed als een bestuursorgaan ervoor kiest om een eerder genomen en onrechtmatig gebleken - primair - besluit waartegen de belanghebbende bezwaar heeft gemaakt, te vervangen door een gewijzigd primair besluit. Een dergelijk besluit moet voor de toepassing van artikel 7:15, tweede lid, van de Awb op één lijn worden gesteld met het - in een beslissing op bezwaar - herroepen van het eerdere, onrechtmatige primaire besluit.

LJ Nummers

AT7364
AT7365

Bron: Centrale Raad van Beroep
Datum actualiteit: 14 juni 2005 Naar boven