Nederlandse Vereniging van journalisten

Voorstellenpakket cao
dagbladjournalisten akkoord
(14 juni 2005)

De cao-onderhandelingen Dagblad staan dit jaar in het teken van twee zaken: de ombouw van de bestaande VUT/prepensioenregeling en het nieuwe loongebouw. Daarnaast heeft de NVJ een looneis gesteld van 1,5 %, die compensatie moet bieden voor het koopkrachtverlies over 2004.

Voorstellenpakket cao voor dagbladjournalisten 2005 (10 juni 2005)


1. Looptijd
cao looptijd 1 jaar


2. Structureel loon
Een structurele loonsverhoging die daadwerkelijk behoud van koopkracht realiseert. Naast de inflatiecijfers over 2004 (2004: 1,2%) dienen hierbij o.a. de kostenstijgingen ziektekosten worden meegenomen. Dit resulteert in een structurele loonsverhoging van 1,5%


3. Loongebouw
Op basis van de studie naar een nieuw loongebouw dient in het cao-overleg een aantal zaken uitonderhandeld te worden alvorens tot invoering kan worden overgegaan. Dit betreft:

- indeling in salarisgroepen

- hoogte periodieken

- overeenkomst over beoordelingsystematiek

- overeenkomst over procedures rondom beoordelen
- vaststellen schalen
Bij de afspraken over een nieuw loongebouw blijft uitgangspunt dat journalistieke functies alle schalen zouden moeten kunnen doorlopen, zoals dat in de bestaande praktijk ook het geval is.


4. Kinderopvang
In het kader van de nieuwe wetgeving inzake de bekostiging van kinderopvang zal de cao dagblad aangepast dienen te worden. Wij stellen voor aan te sluiten bij het wettelijke uitgangspunt dat de werkgever 1/6 deel van de kosten voor kinderopvang en naschoolse opvang betaalt en stellen in aanvulling daarop voor dat de werkgever daarnaast een extra 1/6 deel betaalt in het geval de werkgever van de partner zijn gedeelte niet betaalt. Deze laatste bijdrage vormt een tijdelijke bijdrage gedurende twee jaar en zal daarna door cao partijen worden geëvalueerd.


5. WAO
De uitkering bij ziekte dient in het eerste jaar 100% te bedragen. In het tweede jaar is de uitkering eveneens 100% als er sprake is van meewerken aan reïntegratieactiviteiten of als de betrokkene als gevolg van zijn ziekte niet in staat is om te reïntegreren. Indien de betrokken werknemer niet meewerkt aan reïntegratie, zal de uitkering in het tweede jaar 70% bedragen.

Bij het vervallen van de WAO hiaat premie zal het loon met dit vrijgekomen bedrag worden verhoogd.


6. Levensloop
In de nieuwe cao zal een volwaardige levensloopregeling worden opgenomen.
De werkgever zal hierin als basis het equivalent van 3 werkdagen storten (1,15%)
Hierin kunnen voorts de volgende elementen worden opgenomen:
- Bovenmatige werktijd/ overwerk

- Seniorendagen (omgebouwd naar `levensloopdagen')
- Bovenwettelijke vakantiedagen

- Alle toeslagen

- Brutoloon


7. Leeftijdsbewust personeelsbeleid
Partijen dienen in het kader van leeftijdsbewust personeelsbeleid uiterlijk eind 2005 een integraal beleid te hebben vastgesteld. Onderdelen daarvan moeten in ieder geval zijn : levensloop, (pre)pensioenregeling, ouderenbeleid en educatie. Bedrijven dienen dit beleid uiterlijk 1 juni 2006 geïmplementeerd te hebben.


8. Modernisering cao
Verduidelijking van de artikelen 3.3 en 5.4 van de cao, die handelen over arbeidstijden, ATV en overwerk. De uitleg van deze artikelen geven in de bedrijven aanleiding voor misverstanden.


9. Prepensioen
De bestaande prepensioenregeling zal aangepast moeten worden aan de vanaf 1-1-2006 van kracht zijnde nieuwe fiscale regelgeving. Inzet voor de NVJ hierbij is dat de aan te passen regeling een sectorbreed collectief karakter houdt en bedoeld blijft om pensionering voor 65 jaar mogelijk te maken. Daarvoor zullen tenminste de bestaande door werkgever en werknemer beschikbaar gestelde middelen gebruikt worden.
Uitgangspunt is hierbij om de belangen van de verschillende leeftijdsgroepen evenwichtig in de nieuwe regeling uit te werken.


10. Fiscaal verrekenen contributie
De bij protocol afgesproken fiscale verrekening van de contributie (waardoor de netto aan de NVJ af te dragen contributie afhankelijk van het salaris gemiddeld 40 tot 50% lager wordt) zal per december 2005 in alle dagbladbedrijven effectief zijn.