Ingezonden persbericht


Persbericht - 14 juni 2005

Dieren verhongeren massaal in natuurgebied

AMSTERDAM, 14 juni - In de Oostvaardersplassen heeft zich de afgelopen winter een massale en ongekende sterfte voorgedaan. Ruim zevenhonderd zogeheten grote grazers zijn verhongerd.

Het weekblad Elsevier meldt deze week dat in het tussen Lelystad en Almere gelegen natuurgebied 337 edelherten, 235 Heckrunderen (een soort oerossen) en 131 wilde Konikpaarden zijn doodgegaan.

De dieren zijn in de jaren tachtig en negentig in het 5.500 hectare grote gebied uitgezet en worden sindsdien aan hun lot overgelaten. De laatste massale sterfte, waarover destijds veel commotie was, deed zich voor in de winter van 1999 toen bijna honderd dieren verhongerden.

Veel dieren zijn van de honger gestorven, andere hebben een genadeschot gekregen van Staatsbosbeheer, beheerder van de Oostvaardersplassen, maar doorgaans pas aan het eind van de winter, wanneer ze van honger en ellende door hun poten zakten.

De Oostvaardersplassen zijn al vele jaren omstreden vanwege het beleid om zo min mogelijk in te grijpen en de kadavers van dode edelherten te laten liggen. Veel critici beschuldigen Staatsbosbeheer in dit verband van dierenmishandeling.

Op 22 juni overlegt de Tweede Kamer met CDA-minister Cees Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het beleid ten aanzien van dit natuurgebied.

Noot voor journalisten:
De volledige tekst van het artikel is op te vragen bij het redactiesecretariaat van Elsevier: 020 - 515 99 44.