Gemeente Arnhem

Waardering ondernemersklimaat: 6,4
Eindmeting Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat

Ondernemers in de gemeente Arnhem waarderen het ondernemingsklimaat in hun stad met een 6,4. Dat is even hoog als een soortgelijke meting uit 1999 aangaf, maar ietsje lager 0,1 om precies te zijn dan het gemiddelde van de 30 grote steden in Nederland (G30).

Dat blijkt uit de eindmeting van de Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat 2005, die in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken door ECORYS Nederland is uitgevoerd. Het onderzoek is het derde en laatste in de reeks. De meting behoorde tot de afspraken tussen de 30 grote steden, die gemaakt werden in de inmiddels afgesloten tweede periode van het Grotestedenbeleid.

De waardering van ondernemers voor het ondernemersklimaat in de grote steden ligt na een opleving in de afgelopen jaren ongeveer weer op het niveau van 1999. De waardering van ondernemers in de G30 voor het stedelijke ondernemingsklimaat is gemiddeld een 6,5. Een eerder stijgende trend tussen 1999 (het jaar van de nulmeting) en 2002 heeft niet doorgezet, het oordeel ligt eind 2004/begin 2005 nog nipt boven dat van 1999. Het totale oordeel voor het ondernemingsklimaat ligt in alle steden op of boven een 6,0. De vier grootste steden laten gemiddeld iets lagere cijfers zien dan de andere steden.

Ruimtelijk beleid scoort
De volgende indicatoren zijn onderzocht: beschikbare ruimte, bereikbaarheid per auto en per OV, parkeermogelijkheden, veiligheid omgeving bedrijfspand, staat van de openbare ruimte, kwaliteit van de woonomgeving, van het aanbod in recreatieve voorzieningen en van het aanbod in publieke diensten. Daarnaast zijn ondernemers ook bevraagd over het startersbeleid, het promotie- en acquisitiebeleid en het arbeidsmarktbeleid. Tenslotte zijn ondernemers geënquêteerd over de gemeentelijke organisatie, de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening, de duidelijkheid van het gemeentelijk beleid en regelgeving en lokale lasten.

Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente Arnhem het beste scoort op de onderdelen van het ruimtelijk beleid en dat ze vooral op de aan dienstverlening gerelateerde themas een stuk lager scoort. Ondernemers zijn het meest positief over de bereikbaarheid met het OV en het meest kritisch over de lokale lasten.

Het rapport Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat 2005 is te bestellen via www.ez.nl.

14 juni 2005