Gemeente Moerdijk


JEUGDHONK KLUNDERT

De raad wordt in de julivergadering door het college gevraagd in te stemmen met het startdocument om een jeugdhonk in Klundert te realiseren. Het startdocument is een direct gevolg van de CDA-motie over dit onderwerp, die door de raad op 21 april 2005 is aangenomen.

De motie vraagt om een onderzoek. Het jeugdhonk heeft immers een duidelijke relatie met de ontwikkeling van het jeugdbeleid. Daarnaast kan er een koppeling gemaakt worden met de analyse over Klundert van de straathoekwerkers van de Markenlanden later dit jaar.

Uit gesprekken met sleutelfiguren is naar voren gekomen dat een jeugdhonk een oplossing zou kunnen zijn voor de problematiek in Klundert. De conflicterende groepen kunnen op verschillende dagen gebruik maken van het honk. Er moet professionele begeleiding aanwezig zijn en de jongeren moeten betrokken zijn bij het opstellen van een reglement en de opzet van het centrum.

Uit de SWOT-analyse, een analyse van sterke kanten, zwakke kanten, kansen en bedreigingen, blijkt dat er nog veel vragen beantwoord moeten worden. Zo is nog niet duidelijk of de jongeren zelf wel een jeugdhonk willen hebben. Ook is er nog geen locatie voorhanden waar de omwonenden het jeugdhonk zullen accepteren. De hoge kosten en het zoeken naar gemotiveerde vrijwilligers zijn factoren die een bedreiging kunnen zijn voor de realisatie. Aan de andere kant biedt een jeugdhonk een eigen plaats aan de jeugd en kan het een instrument zijn om de drie groepen in Klundert enigszins tot elkaar te brengen. Ook wordt mogelijk de overlast van hangjongeren minder.