Gemeente Moerdijk


VOORTZETTING SCHOOLMAATSCHAPPELIJK WERK

Het college heeft besloten aan de raad voor te stellen om in de meerjarenbegroting een hoger bedrag voor schoolmaatschappelijk werk op te nemen. Als de raad daartoe beslist, neemt de stichting de Markenlanden het schoolmaatschappelijk werk over van bureau Jeugdzorg.

Het ministerie heeft de taken van bureau Jeugdzorg opnieuw vastgesteld. Besloten is dat Jeugdzorg het schoolmaatschappelijk werk in het voortgezet onderwijs niet meer mag uitvoeren. De gemeente vindt schoolmaatschappelijk werk belangrijk omdat in een vroegtijdig stadium problemen onder jongeren gesignaleerd kunnen worden. Daarom wil de gemeente graag dat de stichting De Markenlanden het schoolmaatschappelijk werk in het voortgezet onderwijs overneemt.

De Markenlanden wil deze taak op zich nemen, maar wil wel financiële garanties voor een periode van vier jaar. Het schoolmaatschappelijk werd voor 50% betaald door de provincie, de andere helft door het regionaal Meld- en Coördinatiepunt. De provincie bouwt de subsidie in de komende jaren af omdat zij vindt dat het schoolmaatschappelijk werk een taak van de gemeente is. De gemeente zou het financiële deel dat de provincie laat liggen, moeten compenseren. Het college kan zich vinden in dit standpunt, maar de raad heeft in de meerjarenbegroting nog geen bedrag opgenomen voor de hogere kosten de komende jaren.

De bijdrage van de provincie blijft in 2005 en 2006 onveranderd. In 2007 wordt de bijdrage gehalveerd naar 4.622,00. In 2008 komt er niets meer van de provincie. Het college stelt de raad in de julivergadering voor om voor 2007 en 2008 respectievelijk 4.622,00 en 9.244,00 te reserveren voor het schoolmaatschappelijk werk. Dan heeft de stichting De Markenlanden de financiële zekerheid die zij nodig heeft om het stokje van bureau Jeugdzorg te kunnen overnemen.