Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Naderende oplossing 'ganzenprobleem'

Twee ganzenfoerageergebieden in Noord-Brabant


In de Beerse Overlaet en Vughtse Gement is voldoende draagvlak aanwezig om gesubsidieerde ganzenopvang in de winter 2005/2006 mogelijk te maken.
In samenwerking met ZLTO heeft de provincie Noord-Brabant begin 2005 streekbijeenkomsten gehouden om het draagvlak te peilen.

In de jaren negentig is het aantal overwinterende ganzen in Nederland grofweg verviervoudigd. De jacht op ganzen werd in 1999 gesloten met als alternatief volledige schadevergoeding door de overheid. Om de oplopende schadevergoedingen een halt toe te roepen, worden nu in het hele land gebieden aangewezen, waar overwinterende ganzen en smienten (een eendensoort) in alle rust kunnen foerageren.
In deze gebieden mogen de ganzen niet worden verjaagd en worden boeren gesubsidieerd voor een ganzenvriendelijk beheer.
Buiten deze gebieden worden de ganzen verjaagd, zonodig met ondersteunend afschot. De oppervlakte van de foerageergebieden moet het aantal ganzen, en daarmee de schade, op den duur beperken.

In 2004 was de provincie Noord-Brabant voornemens negen foerageergebie-den aan te wijzen. De subsidieregeling voor ganzenopvang was toen echter nog niet bekend. De betrokken agrariërs wisten toen niet wat de aanwijzing van een gebied voor hen betekende. Inmiddels is dit wel het geval. De provincie Noord-Brabant en ZLTO zijn per gebied nagegaan of er onder de betrokken boeren draagvlak is voor de aanwijzing van een gebied. In Noord-Brabant bleken vooral de eisen van de subsidieregeling en de hoogte van de vergoedingen een probleem. In de Beerse Overlaet en de Vughtse Gement is er wel voldoende enthousiasme om voor de winter 2005-2006 in te tekenen op de subsidieregeling. Hiermee wordt circa 1.600 van de voor Brabant beschikbare 3.400 ha opvanggebied gerealiseerd. Met de overige gebieden blijven ZLTO en provincie daarom ook in gesprek.