Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 14 juni 2005                                 |


1. Multiculturele samenleving, sport en vrijwilligerswerk
De uitvoeringsprogramma's gericht op de multiculturele samenleving, het bevorderen van sport en het vrijwilligerswerk voor 2005 en 2006 zijn door Gedeputeerde Staten vastgesteld. De uitvoeringsprogramma's zijn opgesteld door onder andere de steunfuncties Palet en Sportservice Brabant en worden door Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur gezonden. GS zullen de herijking van de steunfuncties bij deze uitoveringsprogramma's betrekken.

2. Hollandse Waterlinie
De provincie Noord-Brabant ondertekent de bestuursovereenkomst die tot doel heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor de toekomst te beschermen. Een deel van deze historische vestinglinie, die tot het werelderfgoed behoort, ligt in de provincie Noord-Brabant, in de gemeenten Werkendam en Woudrichem. In het kader daarvan hebben Provinciale Staten van Noord-Brabant bij de behandeling van de Kadernota al middelen ter beschikking gesteld voor de restauratie van de Papsluis (E650.000), het opstellen van plannen voor de redding van Fort Bakkerskil (E125.000) en via de NV Monumentenfonds Brabant levert de provincie ook een bijdrage aan de restauratie en redding van Fort Altena.

3. Verzekeringen en vrijwilligers
Het afsluiten van ongevallenverzekeringen voor mensen die vrijwilligerswerk doen is een verantwoordelijkheid van de betreffende organisaties. Sinds het gerechtshof van Arnhem daarover een uitspraak deed, zijn de vrijwilligersorganisaties daarop herhaald door de provincie gewezen. De kosten van dergelijke verzekeringen zijn overigens gering. GS zien geen reden om daarvoor financiële middelen ter beschikking te stellen. Dat antwoordt het College op vragen van de leden van Provinciale Staten, de heren Sacan, Arkes en mevrouw van den Boogaard (PvdA).

4. Duurzame intensieve veehouderij
Er komt een databank met projecten en acties die ingezet kunnen worden voor de ontwikkeling van een duurzame intensieve veehouderij. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. GS willen over de opzet overleggen met de voorzitters van de reconstructiecommissies. Het doel van de menukaart is door voorbeelden van technische voorbeelden de noodzaak voor de regelgeving hierdoor terug te dringen. Ook worden proefprojecten uitgevoerd in Leenderstrijp, de Kempen, Maashorstboeren en Bernheze om zo snel mogelijk de uitvoering van de reconstructieplannen te voeden. Gedeputeerde Staten geven daarmee uitvoering aan moties van Provinciale Staten die gevraagd hebben om een meer integrale uitvoering van de reconstructie en meer zicht en aandacht voor technische maatregelen die genomen kunen worden.

5. Beerse Overlaet, Vughtse Gement, ganzen en smienten
De Beerse Overlaet en de Vughtse Gement worden door GS, na overleg met de streek, aangewezen als foerageergebied voor ganzen en smienten. In beide gebieden kunnen voor de winter 2005/2006 via het Faunafonds eenjarige beheersovereenkomsten voor ganzen- en smientenopvang worden afgesloten. Een besluit over het afschieten als ondersteuning van het verjagen van ganzen en smienten buiten deze gebieden, nemen GS later dit jaar.

6. Kennisoverdracht bodembeheer
De Brabantse gemeenten krijgen toegang tot de kennis van de provincie op het gebied van bodembeheersplannen. Gedeputeerde Staten hebben besloten om een subsidie van E16.000 beschikbaar te stellen voor een project van Syncera de Straat en de Stichting Kennisoverdracht Bodem (SKB).

7. Brabantse duurzaamheidsraad
Het maatschappelijk debat over duurzame ontwikkeling in Brabant verdient een stimulans. Dat blijkt uit de rapportage over de Brabantse Duurzaamheidsraad die Gedeputeerde Staten naar de statencommissie voor Bestuur en Middelen zenden. De raad is bedoeld als denktank voor de provincie. De Raad bestaat uit deskundigen die over verschillende onderwerpen gevraagd en ongevraagd advies kunnen geven en staat onder voorzitterschap van de Commissaris van de Koningin.

8. Gebiedsgericht verkeer en vervoer 's-Hertogenbosch
Voor de periode 2005-2009 heeft de provincie de samenwerkingsovereenkomst met de regio 's-Hertogenbosch op het gebied van verkeer en vervoer vernieuwd. De samenwerkingsovereenkomst vormt de basis waarop gemeenten, rijk, provincie en politie gezamenlijk uitvoeringsprogramma's maken. Intergemeentelijke samenwerking is één van de essentiële onderdelen van het provinciaal verkeers- en vervoersbeleid. Om de intergemeentelijke samenwerking beter en meer vanuit de provincie te faciliteren stellen GS per regio (er zijn er vijf in Brabant) E25.000 per jaar beschikbaar. De regio 's-Hertogenbosch ontvangt in het verlengde hiervan vast E12.500 voor de tweede helft van 2005. Tot op heden werden overheadkosten volledig door de deelnemende gemeenten betaald.


9. "Brabant: de andere provincie"- digitale informatievoorziening
De provincie Noord-Brabant wil veranderen van een papieren organisatie naar een digitale organisatie. In 2007 wil de provincie 65 procent van de dienstverlening langs elektronische weg laten verlopen. GS hebben hiervoor een streefbeeld opgesteld dat de naam 'Brabant: de andere provincie' heeft. Daarnaast hebben ze een informatiearchitectuur opgesteld waarin staat aangegeven hoe met inzet van informatie- en communicatietechnologie dit streefbeeld kan worden gerealiseerd.

10. Subsidieverlening planvorming projecten uitwerkingsplannen
In de begroting van de directie ROH (ruimtelijke ordening en handhaving) is dit jaar E150.000 gereserveerd voor de uitvoering van projecten in de uitwerkingsplannen. Om het geld daadwerkelijk toe te kennen, hebben GS een nieuwe beleidsregel vastgesteld. Deze bevat regels over de te subsidiëren activiteiten.

11. Bestuursovereenkomst reconstructie
Gedeputeerde Staten zullen op 5 juli met alle Brabantse gemeenten een overeenkomst tekenen voor de uitvoering van de reconstructie- en gebiedsplannen. In de bestuursovereenkomst leggen provincie en gemeenten vast dat zij zich zullen inspannen de plannen, die op 22 april zijn vastgesteld, uit te voeren. Daarvoor moeten de gemeenten binnen vier jaar hun bestemmingsplannen aanpassen aan de reconstructie- en gebiedsplannen. De provincie stelt mensen en middelen beschikbaar om de gemeenten hierbij te ondersteunen.

12. E10 miljoen voor Bergse Haven
De provincie trekt E10 miljoen uit voor de ontwikkeling van het plan Bergse Haven in Bergen op Zoom. Dat stellen Provinciale Staten voor aan Provinciale Staten. Mogelijk zal daarnaast het ministerie van VROM nog eens vijf miljoen euro op tafel leggen. Het geld dient om het tekort van vijftien miljoen in de grondexploitatie weg te werken. Bergse Haven is een uniek stedelijk herstructureringsproject. De bijdrage van de provincie komt uit de Reserve Brabant 2050, een pot met geld voor grote, complexe projecten.

13. Streekplanafwijking zorgboerderij Boxtel
De provincie is in principe bereid mee te werken aan het verzoek van de gemeente Boxtel om aan de Mijlstraat in Boxtel een boerderij te splitsen in twee bedrijfswoningen. De woningen horen bij de biologische zorgboerderij De Schoffel. Gedeputeerde Staten willen voor de verbouwing en de bouw van een multifunctionele ruimte voor de zorgboerderij een verklaring van geen bezwaar verlenen. Over de streekplanafwijking wordt advies gevraagd van de planologische commissie voor gemeentelijke adviezen. Op het bedrijf in Boxtel, waar op biologische wijze kippen worden gehouden en groenten worden verbouwd, wordt zorg aangeboden aan tien verstandelijk gehandicapten. In die zin is er sprake van verbrede landbouw.

14. Ruimtelijke plannen
De lijst van goedgekeurde verklaringen van geen bezwaar voor het afwijken van bestemmingsplannen is vastgesteld. De verklaring van geen bezwaar voor de bouw van twee woningen in Nuenen in het kader van de ruimte voor ruimteregel wordt geweigerd, het uitwerkingsplan van het bestemmingsplan bebouwde kom Wernhout/Zundert wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan Meerhoven, uitwerkingsplan Hoornven en Muggenhol van de gemeente Veldhoven wordt goedgekeurd.


---- --