Goes vereeuwigd op eigen postzegel

14.06.2005 / 15:40 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Tpg post


Goes viert dit jaar dat het zich al 600 jaar een stad mag noemen. Ter gelegenheid hiervan geeft TPG Post een speciaal postzegelvelletje uit. De loco-burgemeester van Goes, C.R.M.M. Linssen, ontvangt vandaag uit handen van P. Sorber, manager Verzamelmarkt van TPG Post, dit bijzondere postzegelvelletje dat een mooi beeld schetst van de stad Goes. De loco-burgemeester van Goes is uitermate blij met de postzegel: 'Machtig mooi. Als je de zegel hebt gezien, wil je Goes zien.' De postzegel is uniek in zijn soort en alleen verkrijgbaar in de gemeente Goes. Deze postzegels maken deel uit van de postzegelserie 'Mooi Nederland'. Met deze serie zet TPG Post dit jaar tien Nederlandse steden en dorpen in het zonnetje. Esther de Vries uit Amsterdam heeft het postzegelvelletje ontworpen.

600 Jaar Goes
In het postzegelvelletje zijn culturele en historische elementen uit de stad Goes verwerkt, die een mooie indruk geven van de stad. Het postzegelvelletje bevat 5 gelijke postzegels van 0,39 eurocent. In 1405 kreeg graaf Willem Vl van Goes toestemming om zelf recht te spreken bij zware misdaden. Hierdoor kunnen we zeggen dat Goes een stad is geworden, ook al heeft Goes nooit officieel stadsrechten gekregen. Er werd een verdedigingstoren gebouwd, het kasteeltje Torenburg, waaruit later het Slot Oostende ontstond. Vlakbij werd ook een grote kerk gebouwd, de Maria Magdalenakerk, die ook op het postzegelvelletje te bewonderen is. Verder werd er een grote rechthoekige markt aangelegd met een vleeshal en een lakenhal, later is dit het stadhuis van Goes geworden, een mooi monumentaal gebouw dat ook op het postzegelvelletje te zien is. De oude stoomtrein die nog steeds van Goes naar Borssele loopt staat groot op het postzegelvelletje afgebeeld. Ook is de TV-mast van Goes te zien, die 50 jaar geleden is gebouwd. De gans en de stad Goes hebben een sterke verbintenis met elkaar. Er zijn verschillende verklaringen voor de herkomst van de naam Goes, één daarvan verwijst naar de gans, vandaar ook dat de stenen brug in Goes de Ganzenpoortbrug heet.

Serie 'Mooi Nederland'
De postzegelserie 'Mooi Nederland'bestaat uit tien postzegelvelletjes met elk als onderwerp een Nederlandse woonplaats. Ook in 2006 en 2007 verschijnen postzegelseries 'Mooi Nederland'. De postzegelvelletjes tonen steeds bekende en karakteristieke gebouwen en locaties uit de woonplaats. Bijzonder is dat wanneer je alle tien velletjes op volgorde van uitgiftedatum naast elkaar legt, zij samen één lang panorama vormen van 'Mooi Nederland'. De oplage is beperkt en varieert per postzegelvelletje. De postzegels hebben een frankeerwaarde van 0,39 eurocent. Medio oktober verschijnt de gehele serie van tien verschillende postzegels 'Mooi Nederland'op twee postzegelvelletjes van elk vijf zegels. TPG Post ontvangt zeer regelmatig aanvragen van Nederlandse gemeentes voor 'eigen' postzegels. Met de serie 'Mooi Nederland'is nu een kader gecreëerd waarbinnen aan dergelijke aanvragen tegemoet gekomen kan worden. Vandaag geeft TPG Post de postzegels van Monnickendam en Goes uit. Dit is de derde reeks uit de hele serie 'Mooi Nederland'. Eerder dit jaar hadden Nijmegen en het dorpje Nederland (gemeente Steenwijkerland, Overijssel) de primeur. Later dit jaar volgen nog Amsterdam, Bolsward, Roermond en Papendrecht.

Ontwerpster
De hele serie'Mooi Nederland'wordt ontworpen door Esther de Vries. Zij bezocht zelf alle steden en dorpen. De foto's die zij heeft gemaakt van gebouwen, plekken en voorwerpen heeft zij gebruikt in haar ontwerpen. Op het eerste gezicht lijken de postzegelvelletjes een horizon te verbeelden, maar als je goed kijkt, wordt onder andere door de schaalverschillen duidelijk dat het hier niet om een realistische voorstelling gaat, maar meer om een landschap vol herinneringen van de ontwerpster aan de desbetreffende woonplaats. Esther de Vries studeerde in 1998 af aan de Rietveld Academie en werkt sindsdien als zelfstandig grafisch ontwerper in Amsterdam.

Verkrijgbaarheid
De postzegels 'Mooi Nederland Goes'hebben een oplage van 100.000 velletjes en zijn vanaf 14 juni verkrijgbaar in de gemeente Goes bij de lokale (postzegel)verkooppunten. Verder is het velletje landelijk verkrijgbaar bij de Collect Club van TPG Post en via www.tpgpost.nl. Medio oktober verschijnt de gehele serie van tien verschillende postzegels 'Mooi Nederland' op twee postzegelvelletjes van elk vijf zegels. Deze zullen in heel Nederland te koop zijn bij alle bekende postzegelverkooppunten en via www.tpgpost.nl.