Gemeente Lopik

Onderwerp: Leefbaarheidsprojecten Benschop en Cabauw op weg naar resultaat

De in maart 2005 gestarte pilot projecten van de Provincie Utrecht en de gemeente Lopik om de leefbaarheid in Benschop en Cabauw te vergroten gaan langzamerhand vorm krijgen. Na de zomervakantie worden verschillende mogelijke modellen gepresenteerd.

Wat vooraf ging

De Provincie Utrecht ontwikkelt een kleine kernenbeleid en heeft de gemeente Lopik als proefgemeente uitgekozen, en in het bijzonder de dorpen Cabauw en Benschop. Lopik heeft immers de meeste kleine kernen van de provincie en die liggen ook nog eens vrij ver af van stedelijke agglomeraties. Bovendien doen zich zowel in Cabauw als in Benschop bijzondere mogelijkheden voor om concrete projecten te ontwikkelen.

Het werk van de afgelopen maanden

In beide dorpen hebben projectgroepen met betrokkenen en bewonersvertegenwoordigers zich het hoofd gebogen over allerlei mogelijke oplossingen.

In Cabauw bijvoorbeeld over de ontwikkeling van een nieuw jeugdgebouw, een nieuwe school en diverse soorten woningen. In Benschop bijvoorbeeld over de toekomstige bebouwing van de plek waar nu nog de Rabobank staat, over de huisvesting van onder andere een huisartsenpraktijk, apotheek en een kleinere Rabobank. Een en ander in samenhang met de functies van het dorpshuis. Dit heeft geleid tot diverse mogelijkheden. Deze worden nu door het bureau Companen, dat de projecten begeleid, getoetst op hun technische en financiële haalbaarheid.

Wat na de zomer gaat gebeuren

De resultaten van de projectgroepen zullen later dit jaar aan de bewoners van Cabauw en Benschop worden gepresenteerd. Dan kunnen de bewoners zich uitspreken over wat zij wenselijk vinden. Uiteindelijk zal de gemeenteraad van Lopik een keuze gaan maken.

Lopik, 14 juni 2005

Landschapsontwikkelingsplan

---

| |