Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer

---

Informatievoorziening over invoering ERP

14-6-2005 13:24:00

Met mijn brief van 6 mei 2005 (29 800 X, nr. 88) heb ik u geïnformeerd over de hoofdlijnen van het totale traject van de ERP-invoering binnen Defensie en over de ERP-activiteiten in 2005 in het bijzonder. U heeft besloten om de behandeling van deze brief aan te houden tot de uitkomsten van de gerechtelijke procedure met betrekking tot de firma Baan bekend zijn. Tevens verzoekt u mij om de afspraken zoals gemaakt in het AO van 24 juni 2004 te respecteren. Zo dit onverhoopt niet mogelijk is verzoekt u mij dit uiterlijk 2 weken voor het zomerreces gemotiveerd aan de commissie te melden. Ik maak om de volgende redenen gebruik van uw aanbod.

In juni 2004 was de verwachting dat de rechter medio 2005 een uitspraak zou doen in het appel dat de firma Baan aantekende tegen het voor haar ongunstige vonnis van de rechtbank in het kort geding dat Baan aanspande tegen de Staat. De verwachting is nu dat deze uitspraak pas in het laatste kwartaal 2005 bekend zal zijn. U bent voornemens eerst daarna mijn brief in behandeling te nemen, ergo eind dit jaar/begin 2006.

Binnen de met u gemaakte afspraken gaan de werkzaamheden ondertussen door. Zo wordt medio oktober 2005 de proces- en gegevensstandaardisatie voor de ondersteuning van de operationele en in te zetten eenheden en de financiële basisadministratie van Defensie (het zogenaamde plateau 1) afgerond. Zoals gemeld in mijn brief van 28 juni 2004, betreffen dit activiteiten die los staan van de keuze van een pakket. Zoals met u afgesproken beperk ik mij in deze fase tot de afname van SAP-licenties voor proces- en gegevensstandaardisatie, samen met andere van SAP af te nemen diensten tot een maximale omvang van M 5.

Voor de voortgang van het ERP-programma en de tijdige realisatie van de programma-doelstellingen (o.a. de bestuursvernieuwing en de besparingen, maar ook de tijdige voortgang van projecten die van belang zijn voor uitzendingen, zoals tracking & tracing) moeten evenwel de vervolgactiviteiten na deze fase van proces- en gegevensstandaardisatie nu al worden voorbereid. Het betreft het instellen van het ERP-pakket voor plateau 1 door de regiepartner en het, samen met nog te selecteren implementatiepartners, treffen van de voorbereiding voor de daadwerkelijke invoering van het ingerichte deel van het ERP-pakket. Teneinde deze activiteiten in het laatste kwartaal van 2005 te kunnen starten, moeten nu de noodzakelijke voorbereidingen worden gestart en concrete afspraken met de partners worden gemaakt en contractueel overeengekomen. Deze voorbereidingen betreffen a) de inrichting door de regiepartner van een zogenaamde bouwstenenfabriek voor het instellen van het ERP-pakket voor de gestandaardiseerde processen en gegevens en b) de selectie van de implementatiepartners conform de Europese aanbestedingsprocedure.

Bij deze informeer ik u dat ik omwille van de voortgang van het ERP-programma voornemens ben een contract met de regiepartner te sluiten voor het instellen van het ERP-pakket (IV-bouwstenen) en de selectie van de implementatiepartners af te ronden. Voor het inrichten van het totale ERP-pakket is een bedrag geraamd zoals gemeld in mijn commercieel vertrouwelijke brief van 28 juni 2004. Met de geselecteerde implementatiepartners zal ik beperkte verplichtingen aangaan die betrekking hebben op hun noodzakelijke rol bij het instellen van het ERP-pakket.

Ik hoop u met bovenstaande voldoende te hebben geïnformeerd over de vervolgactiviteiten met betrekking tot de implementatie van het ERP-pakket bij Defensie. Zoals met u afgesproken zal ik u over de uitslag van de uitkomsten in de gerechtelijke procedure BAAN separaat informeren.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE