Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Een van de grote projecten in West-Brabant

Provincie trekt 10 miljoen uit voor Bergse Haven

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant trekken 10 miljoen euro uit voor het project Bergse Haven in Bergen op Zoom. Dankzij de inzet van de provincie wordt een uniek stedelijk herstructureringsproject mogelijk gemaakt.

Bergse Haven is een van de belangrijke ruimtelijke projecten in West-Brabant, die de komende jaren uitgevoerd gaan worden. West-Brabant is in de nota Ruimte aangewezen als proeftuin voor ontwikkelingsplanologie. Dat betekent dat de provincie, in tegenstelling tot vroeger, meer een initiërende rol heeft dan enkel een toetsende.

In nauw overleg met de regio zullen de komende jaren enkele complexe ruimtelijke projecten worden opgepakt. Deze vorm van ontwikkelingsplanologie heeft de steun van Provinciale Staten. Het Brabantse parlement heeft onlangs besloten om het spaarpotje Reserve Brabant 2050 aan te spreken om vier stedelijke herstructureringsprojecten te steunen: Bergse Haven, Spoorzone Tilburg, Markoevers Breda en Spoorhaven Roosendaal. De uitvoering is een zaak van Gedeputeerde Staten.

Bergse Haven in Bergen op Zoom moet een hoogwaardig woon- en werkgebied worden. Met huizen aan het water, nieuwe natuur, duurzame werkgelegenheid en een naadloze verbinding met de historische binnenstad van Bergen op Zoom. Het plan gaat uit van zo'n 2700 woningen. Daarvoor zal het rommelige bedrijventerrein aan de rand van de stad een metamorfose ondergaan.

In de ontwikkeling van het project schieten de provincie en wellicht ook het ministerie van VROM te hulp. De grondexploitatie voor het project kent een tekort van 15 miljoen euro. De provincie draagt 10 miljoen bij, het ministerie van VROM onderzoekt de mogelijkheid om de resterende 5 miljoen op tafel te leggen.

Voor de provincie en gedeputeerde Paul Rüpp van ruimtelijke ontwikkeling in het bijzonder is de samenwerking met West-Brabant belangrijk. Het is immers de ambitie van de provincie om samen met de regio een succes te maken van het proefproject 'Ontwikkelingsprogramma West-Brabant'. Het gaat om een dynamisch proces, dat de steun heeft van minister Dekker van VROM.

"West-Brabant zal de jaren ingrijpend veranderen", aldus gedeputeerde Rüpp. In het ontwikkelingsprogramma West-Brabant staan stuk voor stuk projecten die de invloedssfeer en financiële mogelijkheden van de individuele gemeenten te boven gaan. Daarom kunnen zij volgens Rüpp dat duwtje in de rug best gebruiken. "Alleen doen we dat niet meer van bovenaf, zoals dat vroeger ging. Ontwikkelingsplanologie is een gezamenlijke trektocht en geen georganiseerde reis waarbij vooraf de weg er naartoe en het einddoel tot in detail zijn uitgeplozen.''




Provincie Noord-Brabant