Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2004-455       |
|                                            |Arnhem|14 juni 2005   |
|                                            |,     |               |
VERZAMELPERSBERICHT GS 14 JUNI 2005

Stadsgewest Stedendriehoek sluit 10 jaar VINEX naar tevredenheid af (C1) 10 jaar VINEX (Vierde Nota Extra) wordt naar tevredenheid afgesloten, nu GS het jaarverslag 2004 inclusief het eindverslag 1995 tot en met 2004 Stedendriehoek hebben vastgesteld. Het verslag gaat in op de gerealiseerde woningbouw in de afgelopen tien jaar in de Stedendriehoek (Apeldoorn, Zutphen, Voorst en Deventer). De VINEX-taakstelling in de regio van 14.000 woningen is ruimschoots gehaald. De woningvoorraad is met meer dan 15.000 woningen uitgebreid. Op de binnenstedelijke locaties is de woningvoorraad met bijna 5.800 woningen uitgebreid. Dat is ruim 400 woningen meer dan de taakstelling die daarvoor is afgesproken. Provincies, de regio en de gemeenten kunnen zich nu richten op de uitvoering van de nieuwe verstedelijkingsafspraken tot 2010. Het verslag is in samenwerking met de provincie Overijssel totstandgekomen.

Besluit tot wijziging Gebiedsplan Natuur en Landschap 2004 (C3) In september 2004 hebben GS het Gebiedsplan Natuur en Landschap Gelderland 2004 vastgesteld. Daarin wordt aangegeven welke mogelijkheden grondgebruikers hebben om op basis van de subsidieregeling natuurbeheer 2000 en de subsidieregeling agrarisch natuurbeheer, natuur- en landschapdsdoelen te realiseren. GS hebben nu een aantal kleine wijzigingen aangebracht. Deze hebben vooral betrekking op het verbeteren van begrenzingen van een aantal deelgebieden en de concrete begrenzing van de Beekberger Poort en de Hierdense Poort. De wijzigingen zijn ingebracht door grondgebruikers of grondeigenaren. Deze passen binnen de provinciale landschaps- en natuurdoelen en zijn daarom door GS overgenomen. Dit wijzigingsbesluit ligt ter visie van 20 juni tot 18 juli.

Uitgangssituatie Gelders milieu gemeten (C4) In juni 2004 is het Gelders Milieuplan 3 (GMP3) "Op weg naar een duurzame leefomgeving" vastgesteld door het Gelders Parlement. Hierin staan de milieu-ambities en -doelen van de provincie voor de komende zes jaar. De provincie Gelderland wil in 2010 minimaal de basiskwaliteit bereikt hebben, dat betekent dat in ieder geval bestaande knelpunten moeten worden opgelost en het ontstaan van nieuwe moet worden voorkomen. Om te kunnen volgen welke resultaten het milieubeleid de komende jaren heeft, is een uitgangssituatie (nulsituatie) nodig. De Nulsituatie GMP3 is vandaag door GS vastgesteld en aan het Gelders Parlement gestuurd. Zie apart persbericht.
Bezwaarschrift Wagenvoort Vuurwerk b.v. gedeeltelijk gegrond verklaard (C11) Het bezwaarschrift van Wagenvoort Vuurwerk b.v. tegen een last onder dwangsom is gedeeltelijk gegrond verklaard. GS volgen hiermee het advies van de Commissie voor bezwaar- en beroepschriften. GS passen de motivering aan, maar blijven vasthouden aan een last onder dwangsom. Deze is opgelegd omdat Wagenvoort de voor vuurwerkevenementen voorgeschreven veiligheidsafstanden herhaaldelijk niet in acht neemt. Wagenvoort moet E 750,- betalen per keer dat de veiligheidsafstand niet goed in acht wordt genomen.

E 200.000,- beschikbaar voor "De Locatiewijzer" (F1) De 9292 Reisinformatiegroep heeft van GS de opdracht gekregen om gedurende een jaar aan maximaal 8.000 bedrijven de nieuwe Locatiewijzer gratis aan te bieden. Hiervoor stellen GS E 200.000,- beschikbaar met als doel het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren. De Locatiewijzer is een koppeling op de website van het bedrijf met de site van 9292OV. Het attendeert bezoekers van de website op de mogelijkheden om het bedrijf per openbaar vervoer te bereiken.

Subsidie voor cultureel project Momentum (F14) Aan het project Momentum van de Stichting Cultuurtoerisme Oost-Nederland is een susidie verleend van E 49.305,=. De subsidie is bedoeld voor de uitwerking van Momentum 2005, een grootschalige jaarlijkse gebeurtenis van kunst en cultuur op bijzondere locaties in Gelderland en Overijssel. In Gelderland vindt dit plaats op "De Wageningse Berg". Ook de voorbereiding voor het jaar 2006 wordt uit deze subsidie betaald. In totaal is door GS voor de uitvoeringsfase van Momentum 2005 - 2007 E 403.524,= gereserveerd. In 2006 vinden zeven producties plaats, in 2007 negen producties.

Ruim E 40.000,- subsidie voor project "Duurzaam veilige inrichting traverse Almenseweg" in Vorden (F15) Aan de gemeente Bronckhorst is een subsidie toegekend van E 40.604,73 voor het project "Duurzaam veilige inrichting traverse Almenseweg" in Vorden. De verbetering van de verkeersveiligheid in de provincie Gelderland is gebaseerd op de Duurzaam Veilig-visie. De eerste fase is inmiddels afgerond en de tweede fase is op 1 januari 2004 gestart. Ter overbrugging van deze fases is er voor de provincie Gelderland, met uitzondering van het KAN-gebied, een bedrag van ruim 5 miljoen door het ministerie van V&W beschikbaar gesteld. Inmiddels hebben circa 70 verkeersveiligheidsprojecten in Gelderland een bijdrage ontvangen.