FNV

Eindbod Achmea geaccepteerd, nog studie over 40 dienstjaren

Achmea studeert op een voorstel van FNV Bondgenoten om medewerkers die al bijna veertig hebben gewerkt, maar nog geen 55 jaar zijn, alsnog uitzicht te bieden op vervroegd uittreden.
"Lopende de stemming over het eindbod van de werkgever voor een nieuwe cao heb ik dit alsnog aan Achmea voorgelegd", zegt vakbondsbestuurder Fred Polhout. "Daarop is in principe positief gereageerd. Het zou vervelend zijn dat je dacht over twee of drie jaar te kunnen stoppen met werken, maar nu toch nog veel langer door moet."

De grens voor de overgangsregeling is arbitrair, geeft Polhout toe. "Maar je moet toch denken aan mensen die er al 35, 36v jaar op hebben zitten." Voor 55-plussers blijft gelden dat ze na veertig dienstjaren kunnen stoppen.

De leden vaan FNV Bondgenoten hebben met ruimte meerderheid ingestemd met het eindbod dat met een neutraal advies was voorgelegd.

"Het is een resultaat met plussen en minnen", legde Polhout eerder op deze site uit. Discussiepunt wass vooral de pensioenparagraaf. Polhout: "We zijn tevreden over de ombouw waardoor werknemers tegen het huidige niveau tussen 62 en 63 jaar met werken kunnen stoppen. Dat is een plus. Maar we hadden de uittreedleeftijd graag nog wat lager gezien, een minpunt."

In april kwam Achmea met voorstellen voor een nieuwe cao voor de veertienduizend werknemers. De concernraad besloot de onderhandelingen daarover te beginnen, zonder dat FNV Bondgenoten zelf een voorstellenbrief had samengesteld.

De cao heeft een looptijd van 1 juli 2004 tot en met 31 mei 2006 met op 1 juni 2005 een loonsverhoging van 1,25 procent en een eenmalige uitkeringen van 1 procent, op 1 januari 2006 met een eenmalige uitkering van 0,5 procent.