Geslaagde zoektocht naar ruimte voor water (14-06-2005)

Waterschap Rivierenland heeft in het gebied
Tiel-Geldermalsen-Neerijnen de zoektocht naar ruimte voor water succesvol afgerond. Na hevige regenbuien kunnen problemen ontstaan met de opvang van het regenwater, met als gevolg wateroverlast. Als het waterschap nu geen actie onderneemt dan is dat zeker het geval in de toekomst; wanneer er door klimaatsveranderingen meer regen wordt verwacht. Daarom is tijdens 3 workshops -samen met de gemeenten, de agrariërs en andere belanghebbenden- gezocht naar oplossingen om het water binnen het gebied op te vangen. En die zijn gevonden.

Als je niets doet, stroomt het water naar de laagste stukken grond. Dat kan heel vervelend zijn als daar een woonwijk ligt of een weiland waar koeien op staan te grazen. Dat kan dus niet altijd en overal. Waterschap Rivierenland is daarom druk bezig met het zoeken naar ruimte voor water.

Workshops
Voor het gebied tussen Tiel, Geldermalsen en Neerijnen (Pijpekasten/Voorvliet) is dat nu gelukt.
Tijdens 3 workshops konden de deelnemers van de gemeenten, agrarische organisaties en natuur- en milieuorganisaties met een computermodel ervaren welke maatregelen om wateroverlast aan te pakken er zijn, wat ze kosten en wat het effect ervan is. Er zijn oplossingen gevonden die makkelijk te realiseren zijn. Het gaat om maatregelen als het maken van natuurvriendelijke oevers, het verbreden van sloten of het aanleggen van vijvers en plassen. In dit gebied zijn waterbergingsgebieden niet nodig. Dit zijn gebieden die -als dat nodig is- bij zware regenval onder water komen te staan.

Waterschap Rivierenland zoekt in het hele beheersgebied naar plekken waar ten tijde van hevig neerslag het water geborgen kan worden Naar aanleiding van de wateroverlast door hevige regenval is door alle overheden in 2003 het Nationaal bestuursakkoord Water (NBW) opgesteld. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de normen voor wateroverlast. Het waterschap moet ervoor zorgen dat de normen van wateroverlast niet worden overschreden. Aan het eind van dit jaar moet het waterschap aan de Staatssecretaris kunnen aangeven hoeveel en waar ruimte voor water in het beheersgebied nodig is.

Terug

terug overzicht
---