Jongeren ruimen zwerfvuil op langs Linge voor Waterschap Rivierenland (14-06-2005)

Horizon jeugdzorg gaat met een aantal kinderen met ontwikkelingsproblemen, onder begeleiding, van een groepsleider en medewerkers van Waterschap Rivierenland aan de gang langs de Linge. Ze ruimen er klein afval op, zoals plastic, blikjes en piepschuim. De groep bestaat uit kinderen in de leeftijd van 12 tot 14 jaar met een verstandelijke handicap. Door het project ervaren de jongeren dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen op hun situatie. Dat maakt ze ontvankelijker voor hulpverlening.

Waterschap Rivierenland werkt graag mee aan het initiatief. De slootkanten van de Linge worden weer schoner. Ook Staatsbosbeheer en een lokale kanoverhuurder dragen bij aan dit project.

Project Ervarend Leren
Horizon Jeugdzorg vangt jongeren tussen 0 tot 18 jaar op die ernstige problemen op meerdere terreinen hebben door bijvoorbeeld een complexe opvoeding of leefsituatie of door ontwikkelingsproblemen van hen zelf. In de meeste gevallen hebben andere hulpverleners of het onderwijs geen antwoord kunnen geven op de hulpvraag. De jeugdigen hebben behoefte aan gespecialiseerd onderwijs en/of gespecialiseerde hulp. De hulp wordt op diverse mannieren aangeboden. Zo organiseren ze onder meer looptochten en voeren ze werk uit voor bijvoorbeeld natuurbeschermingsorganisaties. Ook een klus zoals deze zwerfvuil opruimactie voor het waterschap past uitstekend binnen het leerproces. De jongeren krijgen doordat ze in een andere, aanvankelijk nieuwe, onbekende situatie komen nieuwe ervaringen. Hierdoor zijn ze beter in staat hun oude, ongewenste gedrag, te verbeteren. Dit heet bij Horizon "Ervarend Leren".

Terug

terug overzicht
---