Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 195

datum: 14 juni 2005

Kleine Haag 3 aangewezen als locatie voor zorgcentrum dakloze harddrugsverslaafden

Het college van B&W van de gemeente Amersfoort heeft besloten om het zorgcentrum voor dak- en thuisloze harddrugsverslaafden te vestigen aan de Kleine Haag 3. Een zorgcentrum is nodig om de overlast in de binnenstad te verminderen en de zorg aan deze doelgroep te verbeteren. De planning is er op gericht om het zorgcentrum in februari 2006 te openen.

In december 2004 heeft de gemeenteraad besloten om een voorziening voor dak- en thuisloze verslaafden te realiseren en het college opgedragen om hiervoor een geschikte locatie te zoeken. De afgelopen maanden zijn diverse panden in en om de binnenstad van Amersfoort bekeken en getoetst op een aantal voorwaarden op het gebied van ligging, beheersbaarheid en beschikbaarheid. Het gebouw aan de Kleine Haag 3 is daarbij het meest geschikt gebleken. Het college heeft voorkeur voor een 24-uurs openstelling; een variant die in de raadscommissie wordt gepeild.

Waarom in de binnenstad?
De leefwereld van een ernstig verslaafde is klein. Zijn wereld bestaat uit drugs gebruiken en zorgen dat er weer gebruikt kan worden. Het is een leven in voortdurende onrust om het ziek worden (afkickverschijnselen) te voorkomen. In zo'n leven is weinig ruimte voor extra inspanningen. Een zorgcentrum dat buiten het leefgebied van dakloze harddrugsverslaafden is gevestigd zal de doelgroep niet bereiken, omdat de afstand om daar te komen een te grote inspanning vergt.

Wat is een zorgcentrum voor verslaafde dak- en thuislozen? Een zorgcentrum zoals Amersfoort voor ogen heeft bestaat uit opvang, zorg en medische begeleiding. Bezoekers kunnen er 24 uur per dag en zeven dagen in de week terecht. De medische zorg wordt uitgevoerd door verslavings- en GGD-artsen. In de gebruiksruimte gebruiken bezoekers binnen een gecontroleerde omgeving hun drugs. Er worden geen drugs verstrekt. In Nederland zijn op dit moment 32 al zorgcentra voor verslaafde dak- en thuislozen. Naast de vier grote steden hebben ook steden als Arnhem, Zwolle, Apeldoorn en Nijmegen een dergelijke voorziening.

Overlast vermindert
Een zorgcentrum zal leiden tot minder overlast op straat. Drugsgebruik op de openbare weg zal afnemen, evenals de kans dat men in plantsoenen spuiten zal aantreffen. De politie kan beter optreden tegen gebruik op straat. In andere steden is gebleken dat harddrugsverslaafde dak- en thuislozen door opvang in het zorgcentrum en deelname aan een methadonprogramma meer tot rust komen en minder drugs gaan gebruiken. Op termijn kan de aanwezigheid van een zorgcentrum daarom een afname in criminaliteit (inbraak en diefstal om aan geld voor drugs te komen) bewerkstelligen. Om een aanzuigende werking te voorkomen, zal een pasjessysteem worden ingevoerd. Er worden maximaal 60 pasjes verstrekt.

Maatregelen in de buurt
Om de overlast rond het zorgcentrum tot een minimum te beperken treffen gemeente, politie en verslavingsinstelling verschillende maatregelen. Zo zal er bijvoorbeeld bij de instelling camerabewaking komen en worden daar waar nodig hekken geplaatst. Ook is een buurtbeheerplan opgesteld. Hierin is onder meer vastgelegd welke organisatie waarvoor verantwoordelijk is en bij wie omwonenden terechtkunnen bij vragen of klachten. Tenslotte zullen politie en stadstoezicht hun controles in het gebied rond de voorziening intensiveren.

Informatie aan omwonenden
Organisaties en omwonenden van de geplande voorziening zijn vandaag op de hoogte gesteld van het besluit van B&W. Gedurende het traject tot aan de openstelling van het Zorgcentrum en ook daarna zullen omwonenden steeds worden geïnformeerd over de stand van zaken.

Omvang doelgroep
Amersfoort telt op dit moment ongeveer 60 langdurig verslaafden die tevens dakloos zijn. Zij veroorzaken overlast door gebruik van drugs op straat en door het plegen van delicten om aan geld te komen. In december 2004 heeft de gemeenteraad ingestemd met het voornemen om een voorziening voor deze doelgroep te realiseren.

Informatie: Joyce de la Croix, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, telefoon 033 469 45 04 of e-mail jec.delacroix@amersfoort.nl.

---- --