Gemeente Vlaardingen


Aantal bijstandscliënten daalt
14 juni 2005

De gemeente Vlaardingen werkt hard aan het terugbrengen van het aantal bijstandscliënten. Als gevolg van deze inspanningen is het aantal bijstandscliënten in de maanden maart, april en mei van dit jaar gedaald met 147 personen. Dit terwijl er landelijk sprake is van een stijging.

Om deze daling te bewerkstelligen heeft de afdeling Sociale zaken en werkgelegenheid op een aantal gebieden extra inspanningen geleverd. Zo is er gekeken of bijstandscliënten hun uitkering wel terecht ontvangen. Alle cliënten zijn voor een herbeoordeling van hun situatie gevraagd om bij SZW langs te komen. Enkele cliënten hebben een huisbezoek gekregen of zijn onderzocht door de sociale recherche. Deze strengere controle krijgt ook in de komende tijd veel aandacht. Bovendien hebben alle bijstandscliënten de afgelopen weken een informatiemap gekregen waarin zij alles kunnen lezen over werk en bijstand. Hierin staan ook de regels waaraan zij zich moeten houden. Op die manier zijn alle cliënten goed geïnformeerd over de rechten en plichten die samenhangen met een uitkering.

Daarnaast zet de gemeente zich in om instroom van nieuwe bijstandscliënten te voorkomen door mensen die zich aanmelden voor een uitkering direct aan het werk te helpen. Ambtenaren van de gemeente Vlaardingen zijn nu samen met de adviseurs van het CWI aan de Poort direct aan het werk voor cliënten, om de gedachte Werk boven Inkomen daadwerkelijk invulling te geven. Het is de bedoeling dat cliënten i.p.v een uitkering een baan komen aanvragen. Uiteraard komen mensen voor wie de noodzaak voor financiële ondersteuning vaststaat, ook in aanmerking voor de financiële steun.

Ook probeert de gemeente mensen die al langer in de uitkering zitten weer aan het werk te helpen. Zo kan men werkervaring opdoen in allerlei projecten waarna de gemeente hoopt dat deze mensen kunnen uitstromen naar een reguliere baan. Dit gebeurt onder andere in samenwerking met werkgevers in de stad. Een bijeenkomst op 25 mei met werkgevers en organisaties die zich met werkgelegenheid bezighouden was hiertoe een goede aanzet.

In het afgelopen half jaar is de groei van het aantal bijstandscliënten eerst afgevlakt en in april en mei is het aantal bijstandscliënten zelfs gaan dalen. Dit terwijl er landelijk sprake is van een stijging.

De gemeente streeft naar een verdergaande daling van 33 cliënten per maand. Hierbij ziet zij nog wel de te verwachten toename van de werkloosheid als gevolg van de vergaande recessie als een mogelijk obstakel.

De daling van het aantal bijstandscliënten is extra belangrijk omdat Vlaardingen minder geld van het rijk krijgt om bijstandsuitkeringen te bekostigen. De gemeente streeft er naar om het bestand van bijstandscliënten te verkleinen van ongeveer 2575 tot 2175 mensen. Zo kan de gemeente zich richten op bijstand aan mensen die het echt nodig hebben, zowel financieel als in de vorm van hulp bij het zoeken naar een baan.