Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits (6 - 10 juni 2005) (14/06/05)

Vorige week kwam de problematiek van de huisjesmelkerij weerom pijnlijk in het nieuws. In het Vlaams regeerakkoord stond al onder hoofdstuk Woonkwaliteit verbeteren vermeld dat huisjesmelkerij kordaat zal worden aangepakt en dat in dat opzicht een verbetering van de werking van de Wooninspectie nodig is. Woensdag lanceerde minister Keulen in allerlei kranten een aantal voorstellen. Jan Peumans zag in dit alles voldoende argumenten om de minister tijdens het actuele vragenuurtje aan de tand te voelen. Die bevestigde op korte termijn werk te willen maken van een aantal decretale aanpassingen aan de Wooncode. Het betreft hier dan hoofdzakelijk de mogelijkheden die rechters krijgen om herstelvorderingen of herhuisvesting, met inbegrip van dwangsommen en termijnen, uit te spreken. Daarnaast moeten ook de burgemeesters meer mogelijkheden krijgen in de administratieve procedure van ongeschiktheid en onbewoonbaar verklaring. De huidige dienst van Wooninspectie levert volgens de minister puik werk, ondanks de beperkte mankracht (slechts 12 inspecteurs). De minister heeft nu de administratie de opdracht gegeven te onderzoeken of er mogelijk mensen binnen de administratie naar de Wooninspectie kunnen gemuteerd worden. Enkel door een verbetering van de werking van de wooninspectie, met inbegrip van de samenwerking met stedelijke huisvestingsdiensten, parketten, burgemeesters, kan de huisjesmelkerij krachtig worden aangepakt.

Mark Demesmaeker is verheugd dat de rapporteur van de Raad van Europa, Minodora Cliveti, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aanport om de taalwetgeving in Brussel strikt na te leven. Het Franstalig pleidooi voor een versoepeling van de taalwetgeving in Brussel valt bij Cliveti duidelijk in dovemansoren. Op basis van een ontwerprapport legt rapporteur Cliveti in de Commissie Sociale Zaken en Gezondheid van de Raad van Europa een ontwerpresolutie voor ter goedkeuring. De resolutie benadrukt dat medische zorgen in de eigen taal ook in Brussel een essentieel patiëntenrecht is. In de praktijk laat dit principe echter te wensen over, aldus de resolutie. De huidige taalwetgeving moet dan ook niet versoepeld worden, de naleving ervan moet beter afgedwongen worden. De resolutie doet het Brussels Hoofdstedelijk gewest en haar politici dan ook enkele concrete aanbevelingen zoals bijkomende administratieve en juridische middelen om de tweetaligheid in de Brusselse ziekenhuizen te garanderen, een versterking van het toezicht om een correcte toepassing van de taalwetgeving te kunnen afdwingen en meer tweetalig personeel in de ziekenhuizen en taalcursussen in de medische opleidingen. Mark betreurt het dat de resolutie ook een "uitnodiging" bevat aan de federale regering om de communicatie tussen Franstaligen en Vlamingen te verbeteren en om het beruchte Minderhedenverdrag te ratificeren en de Franstaligen als een minderheid in Vlaanderen te erkennen. Hij diende dan ook terzake onmiddellijk na de bekendmaking van de ontwerpresolutie een parlementaire vraag in bij minister Bourgeois. Hierop zullen we de volgende weken in de nieuwsflits nog terugkomen.

Helga Stevens stelde een Vraag om Uitleg aan Kathleen Van Brempt, minister van Gelijke Kansen, over het aantal vrouwen in de provincieraden. De filosofie die Helga hanteert, luidt: hoe groter de kieskring, hoe meer vrouwen in de politiek. Studies, o.a. van prof. Dr. H. Reynaert (Universiteit Gent) en Petra Meier (vorser VUB), delen deze mening. Hoe groter de gemeente, hoe meer vrouwen in de gemeenteraad. Hoe groter de parlementaire kieskring (vb. provinciale in plaats van arrondissementele kieskringen), hoe meer vrouwen in het parlement. Vertrekkend vanuit deze gedachte, lanceert Helga Stevens een pleidooi voor een vergroting van de kieskringen bij de provincieraadsverkiezingen. Oost- en West-Vlaanderen hebben met hun kleine kiesdistricten merkelijk minder vrouwen (resp. 24 en 20 op de 84) in de provincieraad dan pakweg Vlaams-Brabant, met haar grotere kieskringen (31 op de 84). Minister Van Brempt bevestigde deze studies die bewijzen dat er een statistisch verband bestaat. Hetgeen Helga miste in het antwoord van minister Van Brempt was een engagement om deze vergroting van de kieskringen op regeringsvlak te verdedigen. Van Brempt, die zich nochtans graag uitgeeft als de pleitbezorger van de vrouwen in de politiek, antwoordde op dit vlak zeer voorzichtig. Helga zal dus de komende maanden, met het statistisch bewijsmateriaal in de hand, gaan voor een vergroting van de kieskringen. De parlementaire behandeling van provinciekiesdecreet wordt verwacht tegen oktober.

Donderdag startte in de commissie Media van het Vlaams Parlement de bespreking van het voorstel van decreet dat Kris Van Dijck, samen met collega"s van de meerderheid, indiende en dat nieuwe regels voor de lokale radio"s invoert. Uitgangspunt is het voor die radio"s ook mogelijk te maken om flexibel in te kunnen spelen op nieuwe tendensen in de markt of resultaten van marktonderzoek en in functie daarvan hun programmering en formats aan te passen of samenwerkingsverbanden te sluiten. "Ook" mogelijk maken, want vreemd genoeg konden de openbare radio-omroepen reglementair wel al dergelijke aanpassingen doorvoeren. De commerciële omroepen, voor wie marktgericht werken nochtans een kwestie van overleven is, kunnen dit tot nu toe niet. Flexibiliteit betekent echter niet dat lokale radio"s nu een onbeperkte vrijheid krijgen. Neen, gelijktijdig worden een aantal inhoudelijke eisen gesteld, onder meer met betrekking tot de band met de lokale gemeenschap en het aanbod eigen programma"s. Het voorstel wordt normaliter voor het zomerreces parlementair afgerond zodat de nieuwe regels zo spoedig mogelijk van kracht kunnen worden.

Donderdag werd door de federale, Vlaamse en Waalse overheid een groots opgezette suikerconferentie georganiseerd in het Egmontpaleis. Jan Loones nam hieraan deel vanuit zijn interesse voor dossiers ivm eerlijke handel en ontwikkelinssamenwerking. Suiker is immers het exportproduct bij uitstek voor zowat de gehele wereld; en uiteraard moeten de zwakke markten, verenigd in de LDC Sugar Group (de 50 Least Developed Countries) de gepaste bescherming krijgen; wat dan weer niet naar de zin is van de Europese boeren. Nuttige contacten werden gelegd, onder meer met de Sudanese ambassadeur. Jan vernam van hem dat de waarnemersmissie voor de parlementsverkiezingen van Burundi (4 juli) stilaan vorm krijgt. Deze week kreeg Jan Loones ook nog bevestiging van de uitgifte van een postzegelreeks over de vuurtorens aan de Vlaamse kust. Deze reeks komt er bij de heropening van het totaal vernieuwde nationaal visserijmuseum van Oostduinkerke.

Bart De Wever richtte een vraag om uitleg aan minister Keulen aangaande de voorwaarden voor het al dan niet toekennen van een verbeteringspremie. Door te bepalen dat de betrokken woning of het betrokken appartement een welbepaald kadastraal inkomen niet mag overschrijden, creëert men volgens Bart De Wever immers een instapdrempel die niet voor iedere Vlaming gelijk is. Het kadastrale inkomen, dat nog steeds gebaseerd is op de fictieve huurwaarde, is ook afhankelijk van de ligging van de betrokken woonst. Een tweede probleem is volgens Bart De Wever de wijze waarop het maximale inkomensniveau getoetst wordt. Het betrokken besluit stelt dat dit gebeurt aan de hand van het aan de personenbelasting onderworpen inkomen van het derde jaar dat aan de aanvraagdatum voorafgaat. Bart De Wever is er evenwel van overtuigd dat er in drie jaar veel kan gebeuren en stelde zich de vraag of de toetsing niet beter kan gebeuren aan de hand van meer actuele gegevens. Minister Keulen erkende in zijn antwoord dat de gemiddelde huurprijs - en dus ook het KI - in een centrumstad hoger ligt dan op het platteland, maar meent dat het aantal toegekende premies in deze centrumsteden niet significant verschilt van deze voor woningen die elders gelegen zijn. Geen correcte analyse, oordeelt Bart De Wever. Men kan immers niet uitmaken hoeveel mensen geen aanvraag indienen, net omdat ze in centrumsteden wonen en zich geen illusies maken wat betreft het KI van hun woning.

Kamer van Volksvertegenwoordigers

Patrick De Groote ondervroeg minister Verwilghen over de slechte werking van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS). De federale overheid loopt ten opzichte van de ons omringende landen jaren achter in het uitbrengen van statistische gegevens (criminaliteit, verkeersongelukken, bevolking, enz.). Vorige week meldde het NIS dat het sommige statistieken niet meer op tijd kon publiceren wegens een gebrek aan middelen en personeel. Het personeelsbestand zou in 5 jaar afgenomen zijn met één vierde. Uit het antwoord van Verwilghen blijkt echter dat er geen tekort is aan personeel, maar wel aan geschoold personeel. De overgrote meerderheid van het personeel is van het niveau C (middelbaar onderwijs) en D (geen diploma middelbaar onderwijs), terwijl het NIS slechts 10% universitairen (niveau A) telt. Deze personeelsverhoudingen dateren nog van de tijd dat er manueel werd gewerkt met ponskaarten. In plaats van verschuivingen door te voeren naar de werkelijke personeelsnoden is de Jomme Dockx in het Nationaal Instituut voor Statistiek blijven hangen.

Donderdag werd in de plenaire vergadering eindelijk de resolutie van Patrick De Groote goedgekeurd die een definitieve oplossing vraagt voor militairen die op buitenlandse missie gaan en die geconfronteerd worden met hoge bijkomende premies voor of schorsingen van hun schuldsaldoverzekering. Nog voor het parlementair reces wordt het overleg tussen de ministers van Defensie en Economie en de verzekeringssector gestart. De goedkeuring had veel voeten in aarde omdat ze eerst bijna letterlijk diende te worden overschreven opdat de parlementsleden uit de meerderheid de kans zouden krijgen om mede-indieners te kunnen worden en dan nog respecteerde de VLD bij monde van Vautmans het intellectueel eigendomsrecht niet.

Auteur:
Wetenschappelijk medewerker Vlaams parlement
Peter Buysrogge

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be