GroenLinks Heerlen
Ten Esschen / Heerlen, 11 juni 2005
(verzonden 12 juni 2005)

Aan de voorzitter van de gemeenteraad van Heerlen,
de heer T. Gresel

p/a de griffier van de gemeenteraad,
de heer J. Martens
griffie@heerlen.nl

Betreft: arrestaties aanvragers verblijfsvergunning

Kader: vragen artikel 35a reglement van orde van de gemeenteraad

Geachte heer Gresel,

Bij dezen meld ik mij namens de gemeenteraadsfractie van GroenLinks aan voor het stellen van vragen bij de aanvang van de raadsvergadering van 14 juni as. conform artikel 35a van het reglement van orde van de gemeenteraad over het onderwerp "arrestaties aanvragers verblijfsvergunning".
Ik wens hierbij mijn vragen reeds nader toe te lichten, zodat u ook een adequaat antwoord kan voorbereiden.

Beide regionale dagbladen berichtten op vrijdag 10 juni dat de vreemdelingenpolitie in ons gemeentehuis twee mannen heeft aangehouden en meegevoerd die een verblijfsvergunning zouden willen aanvragen. Uit nadere informatie is mij bekend dat tenminste een van deze mannen een vrouw en twee kleine kinderen heeft.

1. Ik verzoek u dat wat is gebeurd in het gemeentehuis op donderdag 9 juni jl. nader toe te lichten.

2. Ik neem aan dat de aanvragen van de twee mannen vallen onder de publiekstaken van de Vreemdelingendienst die sinds april 2004 voor de gemeenten in Parkstad Limburg zijn overgedragen aan de gemeente Heerlen. Handelden de betreffende ambtenaren en/of de Vreemdelingenpolitie daarmee onder uw verantwoordelijkheid?

3. Als mensen het risico lopen om in ons gemeentehuis te worden gearresteerd bij de aanvraag van een verblijfsvergunning dan is mijn eerste indruk dat hier sprake is van misbruik van de gastvrijheid van ons gemeentehuis. Is het aanhouden van aanvragers voor een verblijfsvergunning door de Vreemdelingenpolitie beleid waarmee u heeft ingestemd of handelen de ambtelijke medewerkers in opdracht van de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) om deze mensen te laten arresteren?

4. Zijn de betreffende mannen legaal in Nederland en zijn ze daarmee ook vrij om te gaan waar ze willen?

5. Hebben deze mannen het recht om een verblijfsvergunning aan te vragen? Eventueel met het doel van het bij elkaar blijven van hun gezin?

6. Is het beleid gericht op uitzetting van afgewezen asielzoekers, ook wanneer hun gezinsleden wel een verblijfsstatus hebben gekregen? Verleent de gemeente hier actief medewerking aan?

7. Werkt de gemeente vaker op vergelijkbare wijze mee aan het arresteren en uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers? Zo ja, onder welk beleid / taakuitoefening en hoe vaak?

Ik neem aan dat u aan mijn verzoek tegemoet wil komen en mij tijdens het vragenuur de gelegenheid zult geven om de bovenstaande vragen te stellen. Indien mijn verzoek bij u op bezwaren stuit, dan verneem ik dat graag zo spoedig mogelijk.
Voor de goede orde deel ik u nog mede dat ik een afschrift van dit verzoek naar de media heb gezonden. Bij voorbaat dank voor uw aandacht en medewerking.

Met vriendelijke groeten,
namens de fractie van GroenLinks
in de gemeenteraad van Heerlen,

Harrie Winteraeken
website GroenLinks - Heerlen: http://www.groenlinks.nl/lokaal/Heerlen

---- --


GroenLinks Heerlen