Tulip Computers NV

PERSBERICHT

RESULTATEN 2004 TULIP COMPUTERS N.V.

Resultaat in afwachting van accountantsverklaring

TULIP COMPUTERS 2004: NETTO OMZET MET 25% GESTEGEN, NETTO WINST E 3,8 MILJOEN

Amersfoort, 14 juni 2005

Tulip Computers N.V. (Tulip Computers) vraagt de Algemene Vergadering van Aandeelhouders de jaarrekening over 2004 vast te stellen onder de opschortende voorwaarde van de verkrijging van een accountantsverklaring. Op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders wordt de jaarrekening over 2004 ter vaststelling voorgelegd. Op het moment van uitbrengen van dit verslag heeft de accountant hierover nog geen verklaring afgegeven.

De omzet en overige opbrengsten van Tulip Computers inclusief diverse opbrengsten bedraagt over geheel 2004 E 43,7 miljoen (inclusief Commodore E 14,6 miljoen), ten opzichte van E 65,3 miljoen in 2003 (inclusief Dell E 43,3 miljoen). De omzet van Tulip Computers exclusief overige opbrengsten bedraagt over 2004 E 27,6 miljoen, ten opzichte van E 22,0 miljoen in 2003. Dit komt overeen met een stijging van de omzet met ruim 25%. Naast omzet uit handelsactiviteiten en licentieinkomsten is tevens een opbrengst gerealiseerd als gevolg van de in 2004 gesloten overeenkomst met betrekking tot de verkoop van Commodore ten bedrage van E 24 miljoen. Deze transactie is voor E 14,6 miljoen verwerkt in de jaarrekening over 2004.

De marge uit handelsactiviteiten, exclusief overige opbrengsten verbeterde van 25,7% in 2003 tot 27,9% in 2004. Het operationele bedrijfsresultaat voor afschrijving en eenmalige operationele lasten, bedraagt E 12,6 miljoen positief (2003: E 11,6 miljoen positief). In 2004 is voor E 4,9 miljoen (2003: E 2,6 miljoen) aan eenmalige operationele lasten ten laste van het resultaat gebracht. Deze lasten bestaan met name uit uitgaven die samenhangen met de afwikkeling van oude lopende procedures alsmede uit nieuwe bedrijfsactiviteiten van de groep en daaraan gerelateerde ontwikkelingen. De financieringskosten over 2004 bedroegen per saldo E 2,2 miljoen (2003; E 1,8 miljoen). Het resultaat voor belastingen bedraagt E 4,0 miljoen positief (2003: E 5,8 miljoen positief). De belastingdruk in 2004 bedraagt E 0,2 miljoen (2003: E 0,2 miljoen) en wordt veroorzaakt door belastingdruk in de buitenlandse entiteiten. Het resultaat na belastingen bedraagt E 3,8 miljoen positief (2003: E 5,6 miljoen positief).

Als gevolg van de verbetering van het eigen vermogen van E 13,4 miljoen naar E 26,2 miljoen is de solvabiliteit, gedefinieerd als eigen vermogen uitgedrukt in procenten van het balanstotaal, verbeterd van 31,5% naar 41,8%. Door het omzetten in 2004 van de schulden aan RBG in een lening met een achtergesteld karakter, is het garantievermogen naar de stand van 31 december 2004 gestegen tot E 41,2 miljoen waardoor de solvabiliteit gedefinieerd als garantievermogen uitgedrukt in procenten van het balanstotaal verder toeneemt naar circa 65,8%.

Accountantsverklaring
Het verkrijgen van de accountantsverklaring over de jaarrekening van 2004 heeft vertraging opgelopen. Dit heeft zijn oorzaak in het feit dat met de accountant nog gesprekken gaande zijn over de verwerking van enkele posten in de jaarrekening van 2004. Een en ander is extra gecompliceerd door de interpretatie van boekhoudkundige regels en richtlijnen. Ook de toekomstige implementatie van de

IFRS-regels heeft hierbij zijn schaduw reeds vooruit geworpen. De gesprekken over deze complexe materie vergen de nodige tijd en zijn thans nog niet afgerond. Tulip Computers heeft tijdens de

Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 8 juni 2005 hieromtrent reeds mededelingen gedaan. De gesprekken met de accountant hebben betrekking op een aantal specifieke dossiers, met name de verwerking van de verkoop van Commodore (zie ook achtergrondinformatie verderop in dit persbericht). Bij de verwerking van deze transactie heeft Tulip Computers zich laten adviseren door onafhankelijke deskundige adviseurs. De Commodore transactie is verwerkt in lijn met hun adviezen. Tulip Computers ziet het als haar verantwoordelijkheid om haar aandeelhouders binnen de geldende termijnen inzicht te geven in de jaarcijfers. Dit verslag geeft naar de mening van Tulip Computers een juiste reflectie van de gang van zaken van de onderneming over 2004. Over de wijze en het moment van uitbrengen van de jaarcijfers terwijl er op dat moment geen accountantsverklaring is heeft Tulip Computers advies ingewonnen. Op basis van dit advies heeft Tulip Computers besloten over te gaan tot het bekend maken van de jaarcijfers. Uitstel zou met zich meegebracht hebben dat de aandeelhouders op de algemene vergadering geen volledig inzicht in de jaarcijfers zouden hebben. Tulip Computers acht dit niet gewenst.

Op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders wordt de jaarrekening over 2004 ter vaststelling voorgelegd. Indien tijdens de algemene vergadering nog geen accountantsverklaring is gegeven zal aan de algemene vergadering gevraagd worden om de jaarrekening over 2004 vast te stellen onder de opschortende voorwaarde van de verkrijging van een accountantsverklaring.

Algemeen
Tulip Computers werkt aan het uitbouwen van bestaande succesvolle productlijnen en het ontwikkelen van oplossingen voor nieuwe product-/marktcombinaties.

Zowel voor 2004 als voor 2005 zijn onze doelen:
> het aanbieden van innovatieve producten en diensten > het voortgaan op de weg van verbeteren van het financieel rendement > het realiseren van een toename van de omzet en vergroten van het eigen vermogen > meer transparantie naar onze aandeelhouders en andere belanghebbenden

In 2004 heeft Tulip Computers haar 25-jarig bestaan gevierd, waarbij is teruggekeken op een bewogen verleden en een boekjaar 2004 dat de basis vormt voor ambitieuze plannen. Als pionier op het Europese continent levert Tulip Computers reeds vanaf 1979 oplossingen voor de toenemende vraag naar (kantoor)automatisering waarbij de nadruk sterk heeft gelegen op pc's en daarmee samenhangende randapparatuur. Tulip Computers werd hierdoor wereldwijd een gerespecteerde naam. Ook vandaag de dag heeft Tulip Computers nog steeds een uitstekende naam en wordt zij geassocieerd met kwaliteit en innovatie. Tulip Computers heeft echter, evenals de gehele ICT branche, een turbulente periode achter de rug. Om te kunnen voldoen aan de vraag van de snel veranderende markt, heeft de onderneming zich fundamenteel moeten herstructureren waarbij gekozen is voor zowel een andere marktbenadering als een vernieuwd productportfolio.

Tulip Computers blijft werken aan een betere financiële structuur: een versterking van haar financiering en vermogenspositie en een blijvende winstgevendheid. Tulip Computers spant zich in zo transparant mogelijk inzage te geven in haar huidige vermogenspositie. Mede in dit kader is een conservatieve waardering van activa toegepast door het niet waarderen van opbrengsten en het vormen van extra voorzieningen ten laste van het resultaat over het boekjaar 2004. Hierdoor is de waardering van de activa meer dan E 15 miljoen lager uitgevallen dan wanneer een dergelijke conservatieve waardering niet zou zijn toegepast.

Bedrijfsactiviteiten & Groeistrategie

Tulip Computers heeft zich ten doel gesteld een sterke marktpositie te verwerven in een aantal specifieke product-/marktcombinaties. Daarbij concentreert Tulip Computers haar activiteiten op:

. Advanced Products & Solutions -o.a. Touch en Pen Tablet PC's . Product Sales & Distribution -o.a. PC's, Medical PC's en Notebooks . Life Style Concepts & Accessories -o.a. Datacommunicatie oplossingen, E-Go . Technology Sales -o.a. Licentieinkomsten, royalties . Training & Consultancy -o.a. Novell & Microsoft oplossingen, Project Management

Tulip Computers is een onderneming met een eigen productportfolio dat herkenbaar is aan een onderscheidend design. Tulip Computers brengt vernieuwende ICT producten en diensten op de markt die geschikt zijn voor velerlei ICT toepassingen, voornamelijk voor het midden- en kleinbedrijf maar ook voor de consument.

Onze strategie brengt met zich mee dat de omzet uit eigen verkoop van de traditionele producten van Tulip Computers, te weten desktop-, server- en notebook producten, vanaf 2003 is teruggelopen. Hiervoor in de plaats komen onder andere licentieinkomsten. Om daarnaast de groei van haar omzet te bewerkstelligen, zijn er door Tulip Computers nieuwe initiatieven ontplooid op het gebied van het commercialiseren van kennis en technologie.

Voor Tulip Computers vormt uitbreiding en vernieuwing van het huidige portfolio een belangrijk aspect van haar strategie. Zo zal ten aanzien van het continu groeiende merk Conceptronic aankomend jaar de focus sterk worden gericht op nieuwe expansiemogelijkheden binnen en buiten Europa. Daarnaast geven de inkomsten uit de verkoop van Commodore de mogelijkheid tot versnelde ontwikkeling over te gaan van de in 2004 overgenomen PaceBlade productlijn. Onder deze merknaam worden onderscheidende tablet pc's ontwikkeld en wereldwijd gedistribueerd. Het productportfolio van Tulip Computers bestaat verder uit de Tulip productlijn waaronder een pc-lijn voor de medische branche alsmede een breed gamma aan Training & Consultancy activiteiten die middels maatwerkoplossingen worden aangeboden via NewLevel.nl.

Naast productvernieuwing binnen de dochterorganisaties zal Tulip Computers zich richten op innovatieve producten en diensten, waaronder E-Go, een lifestyle notebook. De E-Go is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de vraag naar lifestyle producten. Het design kenmerkt zich door een eigentijdse uitstraling en een unieke organische vormgeving. Een product dat door de verwisselbare covers een hoge mate van individualisering (ego) toelaat en tegelijk voldoet aan de laatste stand van zaken met betrekking tot de techniek. Teneinde de introductie van de Tulip E-Go sneller te laten verlopen heeft Tulip Computers besloten voor 26,33% te participeren in Ego B.V. Tulip Computers heeft per ultimo 2004 aan E-Go B.V. het distributierecht van de merknaam Tulip voor designcomputers overgedragen. In ruil hiervoor is per direct een Initial Basic Right van E 2,0 miljoen in rekening gebracht bij E-Go B.V. Daarnaast zal E-Go B.V. vanaf 2008 omzetafhankelijke licentierechten afdragen aan Tulip Computers.

Tulip Computers ziet het commercialiseren van onderscheidende innovatieve technologische concepten als een verdere stap in de uitbouw van haar strategie inkomsten te genereren uit kennis en technologie. Bovendien geldt dit als een verdere concretisering van de doelstelling zich door design te onderscheiden in de ICT markt. Voor de omzetontwikkeling van Tulip Computers vormen deze initiatieven een solide basis voor de toekomst.

Verkoop Commodore International B.V.

Tulip Computers en Yeahronimo Media Ventures Inc. (YMV) hebben in december 2004 overeenstemming bereikt over de verkoop van Commodore International B.V. Met deze overname verkrijgt YMV wereldwijd de controle over het merk Commodore om een eigen entertainment concept te kunnen ontwikkelen. De overname betekent de overdracht van alle rechten met betrekking tot het merk Commodore inclusief het productengamma, de recentelijk gestarte projecten en partnerovereenkomsten en de licentierechten van Commodore voor de zeer succesvolle Direct-to-TV joystick.

Tulip Computers ontvangt van YMV E 24,0 miljoen in deelbetalingen waarbij de laatste betaling uiterlijk ultimo 2010 zal plaatsvinden. Uitsluitend het moment van deelbetalingen door YMV aan

Tulip Computers kan hierbij variëren. Hierbij is E 14,8 miljoen van het transactiebedrag ten aanzien van het betaalmoment afhankelijk van de omzetontwikkeling van YMV. Door verschillende vormen van garanties heeft Tulip Computers zekerheid ten aanzien van de toekomstige betalingen verkregen. Zo is er onder andere in totaal voor E 3,5 miljoen aan zekerheid toegezegd middels een nog te stellen bankgarantie en heeft Tulip Computers een pandrecht op een deel van de aandelen Commodore International B.V. dat zal worden afgebouwd in functie van de van YMV ontvangen betalingen c.q. garanties. Daarnaast is in lijn met de contractuele afspraken inmiddels een bedrag van E 1,0 miljoen ontvangen.

Naast de basis transactie is overeengekomen dat Tulip Computers middels haar dochter

2L International B.V. actief blijft als distributeur van Commodore in het verkoopnetwerk van YMV en dat Tulip Computers ondersteuning zal verlenen aan het verder uitbouwen van Commodore.

Ultimo 2004 is, als gevolg van bovengenoemde transactie, een vordering opgenomen en een positief resultaat verantwoord van E 14,6 miljoen. Hierbij is de opbrengst van E 24,0 miljoen contant gemaakt tegen deels 7% en deels 12,5%.

Financieel resultaat
De totale bedrijfsopbrengsten van Tulip Computers bedragen over 2004 E 43,7 miljoen, ten opzichte van E 65,3 miljoen in 2003. Deze totale opbrengsten bestaan uit twee elementen, te weten de netto omzet en de overige bedrijfsopbrengsten.

. De netto omzet van Tulip Computers bedraagt over 2004 E 27,6 miljoen (2003: E 22,0 miljoen). Gedurende 2004 is de omzet van de traditionele Tulip producten afgenomen als gevolg van het gewijzigde verkoopmodel. Deze verschuiving in aard en omvang van de handelsactiviteiten leidt tot licentieinkomsten in plaats van bruto omzet uit verkopen. Daarbij wordt aangetekend dat ook de risico's verbonden aan deze bedrijfsactiviteiten (voorraadrisico, ontwikkelingskosten) sterk zijn verminderd. . Uit hoofde van de overige bedrijfsopbrengsten is in 2004 een bedrag van E 16,1 miljoen verantwoord (2003: E 43,3 miljoen). Dit hangt samen met de verkoop van Commodore (E 14,6 miljoen) en de netto opbrengst ingevolge de gewijzigde zeggenschapsverhouding van onroerend goed (E 1,5 miljoen). Het bedrag van 2003 had geheel betrekking op de claim op Dell.

In 2004 zijn nieuwe activiteiten gestart waaronder PaceBlade dat naar verwachting vanaf 2005 zal bijdragen aan de groei van de handelsomzet alsmede E-Go dat vanaf 2005 zal bijdragen aan toename van opbrengsten verbonden aan exploitatie van merken en technologieën.

De marge uit handelsactiviteiten, exclusief overige opbrengsten (Dell in 2003 en Commodore en Hirando in 2004) verbeterde van 25,7% in 2003 tot 27,9% in 2004.

Het operationele bedrijfsresultaat voor afschrijving en eenmalige operationele lasten, bedraagt E 12,6 miljoen positief (2003: E 11,6 miljoen positief). In 2004 is voor E 4,9 miljoen (2003: E 2,6 miljoen) aan eenmalige operationele lasten ten laste van het resultaat gebracht. Deze lasten bestaan met name uit uitgaven die samenhangen met de afwikkeling van oude lopende procedures alsmede uit nieuwe bedrijfsactiviteiten van de groep en daaraan gerelateerde ontwikkelingen. De financieringskosten over 2004 bedroegen per saldo E 2,2 miljoen (2003; E 1,8 miljoen).

Het resultaat voor belastingen bedraagt E 4,0 miljoen positief (2003: E 5,8 miljoen positief). De belastingdruk in 2004 bedraagt E 0,2 miljoen (2003: E 0,2 miljoen) en wordt veroorzaakt door belastingdruk in de buitenlandse entiteiten. Voor de Nederlandse vennootschappen is sprake van een compensabel verlies. Het resultaat na belastingen bedraagt E 3,8 miljoen positief (2003: E 5,6 miljoen positief).

Tulip Computers streeft naar transparantie ten aanzien van haar bedrijfsvoering. Uit dien hoofde is een conservatieve waardering toegepast voor een aantal activa, hetgeen van invloed is geweest op het resultaat over 2004. De aanpassingen uit hoofde van deze wijze van waarderen hebben een impact op de waardering van naar verwachting ruim E 15 miljoen.

Vermogensversterking en financiering
In 2004 is het eigen vermogen van de onderneming toegenomen van E 13,4 miljoen tot E 26,2 miljoen. Deze toename is het gevolg van het positieve jaarresultaat na belastingen van E 3,8 miljoen en de uitbreiding van het aandelenkapitaal van de onderneming met E 9,0 miljoen (inclusief emissiekosten).

Zoals eerder bekend gemaakt heeft Tulip Computers een overeenkomst met Global Emerging Markets (GEM) over het plaatsen van aandelen van Tulip Computers bij GEM door middel van een zogenoemde Equity Line of Credit (ECL). GEM stelt tot een maximum bedrag van E 65 miljoen risicodragend kapitaal beschikbaar in Tulip Computers, teneinde het eigen vermogen te versterken. Tulip Computers bepaalt, rekening houdend met een aantal uitgiftevoorwaarden, de omvang en het tijdstip van elke uitgifte, maar is op geen enkele wijze verplicht gebruik te maken van deze faciliteit. De onderneming is in april 2003 aangevangen met het effectueren van deze faciliteit. Tot op heden zijn middels 9 tranches in totaal 27,2 miljoen aandelen geplaatst bij GEM met een totale opbrengst van E 7,3 miljoen. De looptijd van de overeenkomst is verlengd tot eind 2006.

Teneinde de introductie van het product E-Go sneller te laten verlopen heeft Tulip Computers in 2004 besloten voor 26,33% (E 4,0 miljoen) te participeren in Ego B.V. In verband met de financiering van deze participatie zijn 9 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven tegen een koers van E 0,22.

Naast bovenstaande emissies zijn in 2004 aandelen uitgegeven aan TDIH (8 miljoen aandelen met een opbrengst van E 2,6 miljoen), aan PaceBlade Europe (1 miljoen aandelen met een opbrengst van E 0,24 miljoen) en aan de aandeelhouders van PaceBlade Technology Inc. (5,6 miljoen aandelen met een opbrengst van E 1,2 miljoen). Uit hoofde van de financiële afhandeling van de overname van PaceBlade Technology zijn in januari 2005 aanvullend nog 1,7 miljoen aandelen uitgegeven met een waarde van E 0,4 miljoen).

Het totaal aantal geplaatste aandelen in het kapitaal van Tulip Computers bedraagt ultimo boekjaar 187.036.315 stuks.

In 2004 is Tulip Computers overgegaan tot het aflossen van alle resterende verplichtingen bij

NMB Heller. Met NMB Heller is een finale regeling uitgewerkt. Begin oktober 2004 is door

Tulip Computers de uitstaande financiering geheel afgelost. Deze beëindiging van de relatie is mede mogelijk gemaakt door het aantrekken van enkele korte termijn overbruggingsfaciliteiten met een gezamenlijke waarde van E 2,0 miljoen. Mede dankzij deze faciliteiten is Tulip Computers in staat geweest begin 2005 definitieve afspraken te maken over een nieuwe financieringsfaciliteit bij

Rabobank Nederland, die inmiddels zijn geëffectueerd. In 2005 zullen verdere mogelijkheden om werkkapitaal aan te trekken worden onderzocht.

Tulip Computers is tevens met haar grootaandeelhouder Koninklijke Begemann Groep N.V. ("RBG") gedurende 2004 een aantal regelingen overeengekomen in het kader van de financiële herstructurering. Per 1 april 2004 werd het totaal aan vorderingen van RBG op Tulip Computers omgezet in een kortlopende lening met een looptijd van maximaal 6 maanden en een rente van 6% per jaar. Tulip Computers heeft zich in dit kader verplicht in 2004 een achtergestelde converteerbare obligatielening uit te geven van E 15 miljoen. In verband met de terughoudendheid in de markt en de relatief korte tijd om een uitgifte gedegen voor te bereiden, zijn partijen eind december 2004 overeengekomen een bedrag van E 15 miljoen om te zetten in een (niet genoteerde) achtergestelde converteerbare obligatielening.

Als gevolg van de voornoemde vermogensverbetering van E 13,4 miljoen naar E 26,2 miljoen is de solvabiliteit, gedefinieerd als eigen vermogen uitgedrukt in procenten van het balanstotaal, verbeterd van 31,5% naar 41,8%. Door het omzetten in 2004 van de schulden aan RBG in een lening met een achtergesteld karakter, is het garantievermogen naar de stand van 31 december 2004 gestegen tot

E 41,2 miljoen waardoor de solvabiliteit gedefinieerd als garantievermogen uitgedrukt in procenten van het balanstotaal verder toeneemt naar circa 65,8%.

Emissieplannen 2005
De Raad van Commissarissen en de Directie zijn van mening dat op basis van de recente positieve ontwikkelingen van de onderneming er voldoende basis is voor een volgende stap in de ontwikkeling van Tulip Computers. Hierbij zijn de volgende strategische overwegingen van belang: > de positieve financiële ontwikkelingen van de onderneming in 2004; > de interne ontwikkelingen van nieuwe projecten en de marktontwikkeling; > het imago van Tulip Computers in de ICT-markt is verbeterd in de achterliggende periode ; > in de snel evoluerende markt waarin Tulip Computers opereert, zijn er gunstige mogelijkheden voor acquisities. Tulip Computers wil haar kernactiviteiten versterken en haar externe groei stimuleren, onder andere door acquisities. Doelstelling is het bereiken van een omzet van E 400 à E 500 miljoen in 2006.

Voor de financiering van de activiteiten die nodig zijn om bovengenoemde doelstelling te realiseren, is Tulip Computers, zoals aangekondigd in het persbericht van 19 mei 2005, voornemens het eigen vermogen verder te versterken. Dit zou kunnen door een emissie van maximaal 260 miljoen aandelen uit te schrijven, waarvan:
1. Circa 190 miljoen nieuw uit te geven aandelen op basis van een voorkeursrecht, te plaatsen bij de huidige aandeelhouders van Tulip Computers, tegen een koers van E 0,22, zijnde de nominale waarde van het Tulip Computers aandeel en een claimratio van 1 nieuw aandeel per huidig geplaatst aandeel.
2. Circa 70 miljoen nieuw uit te geven aandelen, ter beschikking te stellen aan derden, tegen een koers van E 0,25. Deze laatste emissie zal indien noodzakelijk worden afgedekt binnen het raamwerk van de ECL faciliteit (ECL-Equity Line of Credit) van E 65 miljoen bij GEM, waarvan thans E 7,3 miljoen is opgenomen.

Het maximale resultaat van deze uitgifte van nieuwe aandelen leidt tot een versterking van het eigen vermogen van Tulip Computers met een bedrag van meer dan E 55 miljoen.

De uitgiftekoers van E 0,22 respectievelijk E 0,25 ligt boven de huidige beurskoers. Tulip Computers acht deze uitgiftekoers verantwoord omdat zij verwacht dat de markt positief zal reageren op de nieuwe plannen en de steun van haar bestaande grootaandeelhouder, hetgeen een gunstig gevolg voor de koers op langere termijn zal hebben.

Bangladesh
De Staat Bangladesh is in mei 2003 veroordeeld tot het betalen van een bedrag van E 4,2 miljoen wegens gemaakte kosten van Tulip Computers in verband met het afnemen van computers. Inmiddels is dit bedrag met rente en kosten opgelopen tot meer dan E 5 miljoen.

In 2000 zou Tulip Computers 11.000 computers leveren en 7.700 leerkrachten in Bangladesh trainingen geven. Onder regie van het Nederlandse Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking is een overeenkomst gesloten met de regering van Bangladesh. Het project viel onder het zogenoemde ORET-programma (ORET staat voor Ontwikkeling Relevante Export Transacties). Het project had een totale waarde van E 20 miljoen waarvan de helft door de Nederlandse overheid zou worden betaald. Na een regeringswisseling besloten de autoriteiten van Bangladesh het project te beëindigen, waarna Tulip Computers de gemaakte kosten van E 4,2 miljoen vergoed wilde hebben. Tulip Computers heeft hierop besloten via diverse wegen haar recht te gaan halen. Een van de acties van Tulip Computers betreft het leggen van beslag op de ontwikkelingsgelden die door Nederland aan Bangladesh gegeven worden.

Tulip heeft, naast beslaglegging bij de Nederlandse Staat, inmiddels andere maatregelen genomen teneinde zo snel mogelijk haar rechtmatige schadeloosstelling te verkrijgen. Om dit doel te bereiken lopen nog verschillende juridische procedures. In dit kader heeft in mei 2005 een beslaglegging bij New Skies reeds geleid tot een ontvangst van circa E 0,1 miljoen.

Corporate Governance
Tulip Computers heeft inmiddels in overeenstemming met de toezeggingen in 2004 de invoering van de Nederlandse Corporate Governance Code geëffectueerd. Hierbij is uitvoering gegeven aan nagenoeg alle voorgeschreven en aanbevolen richtlijnen. Voor een uitgebreide toelichting op de formalisering van de Code wordt verwezen naar het jaarverslag dat beschikbaar is op de website en binnenkort ook in druk verschijnt.

Personeel
Eind 2004 had Tulip Computers 114 medewerkers (2003: 117 medewerkers) in dienst. Hiervan waren er 82 werkzaam in Nederland (2003: 94). Het ziekteverzuim over 2004 bedroeg 5,1% (2003: 3,7%).

Perspectieven
Gezien de moeilijk voorspelbare ontwikkelingen op de ICT markt kan Tulip Computers geen prognose afgeven voor het resultaat van 2005. Tulip Computers zal de ingeslagen weg voor wat betreft het vergroten van de slagvaardigheid ten opzichte van de concurrentie voortzetten door onder meer het verder uitbouwen van productlijnen, het introduceren van nieuwe producten en het sluiten van nieuwe partnerships. Hierbij zullen alternatieven bekeken worden teneinde de financiële slagkracht van de onderneming te verhogen en de rentabiliteit op het ingebrachte kapitaal verder te verzekeren. In dit kader voeren wij een actief beleid ten aanzien van incasso van oude vorderingen alsmede het streven naar het versterken van het eigen vermogen ten einde de genoemde slagkracht te bewerkstelligen, externe groei te realiseren en daarmee een positieve koersontwikkeling tot stand te brengen. Met deze strategie en de inzet van onze gemotiveerde mensen zien wij de toekomst met optimisme en vertrouwen tegemoet.

Bijlagen :

I. Geconsolideerde Balans
II. Geconsolideerde Winst & Verliesrekening

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Sander Simons, woordvoerder van Tulip Computers, telefoon 020- 427 89 01

BIJLAGE I:

GECONSOLIDEERDE BALANS
Voor verwerking voorstel resultaatbestemming

|Bedragen x E 1.000,-                 |31 december    |31 december 2003|
|                                     |2004           |                |
|                                     |      |       |       |       |
|Vaste activa                         |      |       |       |       |
|Immateriële vaste activa             |18.008|       |13.187 |       |
|Materiële vaste activa               |362   |       |390    |       |
|Financiële vaste activa              |4.848 |       |5.400  |       |
|                                     |      |23.218 |       |18.977 |
|                                     |      |       |       |       |
|Vlottende activa                     |      |       |       |       |
|Voorraden                            |2.478 |       |2.749  |       |
|Vorderingen                          |36.295|       |19.994 |       |
|Liquide middelen                     |593   |       |754    |       |
|                                     |      |39.366 |       |23.497 |
|                                     |      |       |       |       |
|TOTAAL ACTIVA                        |      |62.584 |       |42.474 |
|                                     |      |       |       |       |
|                                     |      |       |       |       |
|Eigen vermogen                       |      |22.400 |       |7.728  |
|Resultaat boekjaar                   |      |3.790  |       |5.645  |
|Achtergestelde lening                |      |15.000 |       |-      |
|Voorzieningen                        |      |348    |       |466    |
|Langlopende schulden                 |      |46     |       |55     |
|                                     |      |       |       |       |
|Kortlopende schulden                 |      |       |       |       |
|Rentedragende schulden               |5.162 |       |2.713  |       |
|Overige schulden                     |15.838|       |25.867 |       |
|                                     |      |21.000 |       |28.580 |
|                                     |      |       |       |       |
|TOTAAL PASSIVA                       |      |62.584 |       |42.474 |
|                                     |      |       |       |       |
|                                     |      |       |       |       |
|                                     |      |       |       |       |
BIJLAGE II:

GECONSOLIDEERDE WINST- EN VERLIESREKENING

|Bedragen x E 1.000                       |2004          |2003          |
|                                         |      |      |      |      |
|Netto omzet                              |      |27.617|      |22.012|
|Overige opbrengsten1)                    |      |16.100|      |43.292|
|Som der bedrijfsopbrengsten              |      |43.717|      |65.304|
|                                         |      |      |      |      |
|Inkoopwaarde verkochte handelsgoederen   |19.911|      |      |16.361|
|Kosten overige opbrengsten 2)            |-     |      |      |29.444|
|Lonen en salarissen                      |4.911 |      |      |4.062 |
|Sociale lasten                           |527   |      |      |498   |
|Pensioenlasten                           |199   |      |      |112   |
|Afschrijving op immateriële vaste activa |1.271 |      |      |1.188 |
|Afschrijving op materiële vaste activa   |160   |      |      |183   |
|Overige bedrijfskosten                   |10.490|      |      |5.783 |
|                                         |      |      |      |      |
|Som der bedrijfslasten                   |      |37.469|      |57.631|
|                                         |      |      |      |      |
|Bedrijfsresultaat                        |      |6.248 |      |7.673 |
|                                         |      |      |      |      |
|Financiële baten en lasten               |      |      |      |      |
|Rentelasten en soortgelijke kosten       |      |2.245 |      |1.843 |
|                                         |      |      |      |      |
|Resultaat voor belastingen               |      |4.003 |      |5.830 |
|Belastingen                              |      |213   |      |185   |
|                                         |      |      |      |      |
|Resultaat na belastingen                 |      |3.790 |      |5.645 |
|                                         |      |      |      |      |

1) 2004 bruto opbrengst van de verkoop van Commodore(E 14,6 miljoen) en Hirando (E 1,5 miljoen):

2003 bruto opbrengst van de Dell procedure, ten bedrage van E 43,3 miljoen.
2) Betreft kosten van de Dell procedure ten bedrage van E 29,4 miljoen (inclusief succes fee RBG van E 12,5 miljoen).


-----------------------


---- --