Dienstenbond CNV

Uitkomst VGT enquête en CAO overleg
14-06-2005

Afgelopen donderdag, 9 juni, hebben bonden weer met werkgevers om de tafel gezeten om te praten over een nieuwe CAO VGT. Echter, daar zijn wij niet tot resultaten gekomen.

In de vorige info hebben we u gevraagd of u in kon stemmen met het voorstel van werkgevers om de werkweek van 35 naar 38 uur uit te breiden zonder er voor betaald te worden. U heeft in grote getale gereageerd.


1) Bent u bereid om drie uur langer te werken, in plaats van 35 uur, 38 uur, of voor parttimers, van 17,5 uur per week nu naar 19 uur? Ja, zegt 37% van de leden, maar 64% wil dat niet.


2) Bent u bereid om deze uren langer te werken als "uw bedrijf bereid is een compensatie met u overeen te komen"? (Let op, compensatie is geen uurloon!)9% is bereid dat te doen, 81% piekert daar niet over!


3) Bent u bereid om deze uren langer te werken als deze uren ook als gewerkte uren betaald worden?
53% van de leden wil dat wel doen, 36% wil niet werken, ook al wordt dat betaald.


4) Vindt u dat de werkweek van 35 uur moet blijven (met de mogelijkheid van een vierdaagse werkweek)?
53% vindt de 35-urige werkweek wel goed zo, 27% is het daar niet mee eens, en 18% weet niet wat ze daarvan moeten vinden.

Ook hebben we u gevraagd welke voorstellen van CNV Dienstenbond u het belangrijkste vindt en die tenminste geregeld moeten worden in de nieuwe CAO. De volgende drie hebben veruit uw prioriteit:
* Afspraken over een structurele loonsverhoging van 1,25%
* Afspraken over pensioen, pré-pensioen en levensloop met uittreed mogelijkheid op 62 jaar en overgangsregeling vanuit de VUT
* 100% loon bij ziekte, over de eerste twee jaar en voor iedereen die zich aan de bepalingen van de Wet Verbetering Poortwachter houdt.

De bovenstaande uitkomsten hebben wij aan werkgevers meegedeeld, met de opmerking dat u daar heel duidelijk een uitspraak over heeft gedaan. Werkgevers hebben daarop aangeven dat de uitbreiding van het aantal uren voor hun prioriteit is en als bonden daarover geen afspraken willen maken, er geen reden is om over andere onderwerpen te onderhandelen. Daarop is door partijen besloten om uit elkaar te gaan en elkaar te informeren als één van beiden een mogelijke oplossing voor dit probleem bedenkt.

Uiteraard zullen bonden al hun creativiteit uit de kast halen om een oplossing te vinden. Ook van werkgevers wordt dat verwacht. Wordt dus nog vervolgd!

Met vragen over deze info kunt u contact opnemen met bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon 023 - 5670615 of e-mail f.monsma@cnvdibo.nl