European Union

P E R S

10042/1/05 REV 1 (Presse 145) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 13 juni 2005
10042/1/05 REV 1 (Presse 145)
P 055/05
(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over Ethiopië

De Europese Unie spreekt haar waardering uit over de gezamenlijke verklaring van de politieke partijen en de verkiezingsautoriteiten over de verkiezingsprocedure die zij op 10 juni jl. hebben ondertekend. Op basis van dit akkoord zou de lopende verkiezingsprocedure, met inbegrip van het onderzoek naar de geschillen over de verkiezingsresultaten, op een doorzichtige en voor alle partijen bevredigende wijze moeten kunnen worden afgesloten.
De Europese Unie is bijzonder ingenomen met de toezegging van de partijen die de verklaring hebben ondertekend, dat zij alles in het werk zullen stellen om geweld en handelingen die tot geweld kunnen aanzetten te voorkomen, zich terughoudend zullen opstellen en hun geschillen op vreedzame wijze en met wettige middelen zullen oplossen. De Europese Unie rekent er vast op dat het akkoord en de gedane toezeggingen worden nageleefd, opdat een herhaling van de betreurenswaardige situatie die zich de afgelopen dagen te Addis Abeba heeft voorgedaan en waarbij mensen het leven hebben verloren, kan worden voorkomen.
De Europese Unie roept de regering en de oppositie op hun geschillen voortaan door middel van dialoog en met eerbiediging van de Ethiopische wetten en grondwet op te lossen. In dit verband meent de Europese Unie dat de vertegenwoordigers van alle partijen zouden moeten kunnen werken in een klimaat dat vrij is van intimidatie en dreiging. Zij wijst eveneens op de belangrijke rol van media, in het bijzonder die welke door de staat worden gecontroleerd, om te waarborgen dat de publieke opinie op een onpartijdige en evenwichtige wijze wordt voorgelicht, waarbij alle meningen aan bod komen. 10042/1/05 REV 1 (Presse 145) 2
NL
De verkiezingswaarnemingsmissie van de EU blijft op het terrein aanwezig om conform haar mandaat de slotfase van de verkiezingen en het oplossen van de geschillen te observeren.
De Europese Unie blijft de situatie in Ethiopië van zeer nabij volgen en blijft bereid aan het lopende proces al haar steun te bieden.
De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 5 5 0 / 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 0 2 6 press.office@consilium.eu.int http://ue.eu.int/Newsroom