Brinkhorst opent 'Science Unlimited'


Nederland heeft een uitmuntende traditie in de exacte wetenschappen en de hoogste dichtheid van Nobelprijswinnaars in de Natuurkunde in de wereld. Wij staan bekend om de hoogwaardige kennis die aan onze universiteiten en onderzoeksinstellingen wordt ontwikkeld. Toch weten wij daar niet voldoende van te profiteren. Willen we de innovatiedoelstellingen halen en op termijn mee blijven tellen in de rest van de wereld, dan moet er nu een slag gemaakt worden. Dat zei minister Brinkhorst bij de opening van Science Unlimited op 14 juni 2005 in Nemo in Amsterdam.


Science unlimited is een evenement om scholieren warm te laten lopen voor bètawetenschappen. Tot en met 19 juni kunnen scholieren, studenten en ander publiek zich vermaken met en verbazen over vele technologische experimenten en ontwikkelingen waaraan natuurkunde ten grondslag ligt.


Science unlimited is een onderdeel van het wereldwijde World Year of Physics 2005 . Achtergrond voor dit natuurkunde jaar is dat steeds minder mensen zich bewust zijn van de invloed van bètawetenschap op ons dagelijks leven. Hierdoor neemt de waardering voor de natuurkunde en haar beoefenaars af en loopt de belangstelling van jongeren voor een bètastudie dramatisch terug.


Aanzien verbeteren

Minister Brinkhorst: Dit kabinet werkt al sinds zijn aantreden aan het oplossen van de innovatieparadox en het verbeteren van het aanzien van bètawetenschappen. Talloze concrete maatregelen zijn al genomen. Brinkhorst noemde tijdens zijn openingstoespraak onder meer het Deltaplan voor beta/techniek van de ministeries EZ en OCW. Brinkhorst: Het talent dat we hebben moeten we weten te behouden. Daarom is een van de hoofdlijnen uit het Deltaplan aantrekkelijke banen. Concrete acties voor aantrekkelijke banen zijn bijvoorbeeld de Casimir regeling en de kennismigratieregeling.


Casimir

De Casimir regeling is in het leven geroepen om onderzoeksbanen aantrekkelijker te maken door middel van uitwisseling van onderzoekers tussen bedrijven en universiteiten. Innovatie vraagt het ontwikkelen én het kunnen toepassen van nieuwe kennis in nieuwe producten. De Casimir regeling moet de kloof tussen de kennisontwikkeling in publieke kennisinstellingen en de kennistoepassing in bedrijven dichten. Het stimuleren van de mobiliteit of het uitwisselen van personeel tussen beide werelden is dus van groot belang. Deze uitwisseling maakt de onderzoeksbaan ook nog eens aantrekkelijker.


Kennismigratie

De kennismigratieregeling houdt in dat er voor echte kenniswerkers van buiten de Europese Unie die een baan in Nederland vinden met een salaris van meer dan ongeveer 40.000 euro, een snel en vereenvoudigd toelatingsregime geldt. Minister Brinkhorst: de regeling loopt erg goed. Tot nu toe zijn er al zo n 400 kennismigranten op deze manier naar Nederland gehaald.


Activiteiten

In het kader van World year of Physics zijn er overal in het land activiteiten. Zo zal de Energy Beach Tour deze zomer langs de kust trekken. Dit is een duurzame kermis voor jong en oud met snelle karts op windkracht, de nieuwste vliegers en zongekoelde drankjes. Hoogtepunt is Science Unlimited in Nemo. Er zijn zeventig doorlopende demonstraties van klassiekers tot gloednieuwe technologie. De klassiekers zijn onder meer het proberen los te trekken van twee op elkaar gedrukte en vacuüm gezogen koperen bolhelften en de beroemde slinger van Foucault, bewijs van de draaiing van de aarde. Science Unlimited heeft de primeur van Philips nieuwste 3D-beeldtechnologie. Een speciale lensplaat voor een LCD in combinatie met slimme software stelt de kijker in staat een 3D-beeld te zien met natuurlijke diepte, zonder dat je een spceciale bril op moet zetten, en op elk gewenste positie voor het scherm.


Het volledige programma en achtergrondinformatie over Science Unlimited en het World Year of Physics is te lezen op http://www.wyp2005.nl


Mail de webredactie


15-06-2005 | Ministerie van Economische Zaken

Zie ook : : :

World Year of Physics 2005