Ingezonden persbericht

Partnerkeuze van Marokkaanse en Turkse jongeren

Embargo tot 14 juni, 15 uur

AMSTERDAM, 20050613 -- Waarom blijft het trouwen met iemand uit het land van herkomst zo populair? Om deze vraag te beantwoorden,gaven Turkse en Marokkaanse moskeekoepels opdracht voor een onderzoek. Onderzoekers van SISWO/Social Policy Research hebben gesproken met tientallen jongeren en hun ouders en daarvan verslag gedaan in het boek Liefde op maat. Op 14 juni 15.00 uur wordt het boek gepresenteerd aan de pers in Moskee Al Mohsinine, Meeuwenlaan 31-33, Amsterdam Noord. Diezelfde dag begint om 20.00 uur een discussiebijeenkomst met jongeren over dit onderwerp in Rhone Congres & Party Centre, Rhoneweg 12-14, Amsterdam-Sloterdijk. Wethouder Ahmed Aboutaleb zal hierbij aanwezig zijn.


Driekwart van de Turken en Marokkanen in Nederland is getrouwd met een partner die hij of zij uit Turkije of Marokko liet overkomen. Dat nog steeds ook Turkse en Marokkaanse jongeren hun bruid en bruidegom uit het land van hun ouders halen, wekt verbazing en bezorgdheid.
Want niet alleen de integratie van de nieuwkomer zelf maar ook die van de kinderen staat dan op het spel.
Ook belangenorganisaties van Turken en Marokkanen in Nederland hebben problemen met de populariteit van deze huwelijken. Zij zien de voortdurende instroom van nieuwkomers als rem op de kansen van hun achterban.
Sociologe Sterckx en antropologe Bouw gingen na wat er schuil gaat achter het transnationaal trouwen. Waarom komen jonge Turken en Marokkanen op zoek naar een levenspartner tot nu toe vaker uit in het land van herkomst dan in Nederland? Hoe verloopt het proces van partnerkeuze, welke ontwikkelingen zijn daarin te ontdekken en welke factoren hebben daarop invloed? Zij ontrafelen dat complexe proces, komen tot een typologie van huwelijken en signaleren de trends.




Ingezonden persbericht