Ingezonden persbericht

Trendbreuk in verzuimcijfers

AMSTERDAM, 20050614 -- Vernet Verzuimnetwerk B.V. waarschuwt voor een trendbreuk in verzuimcijfers. Door de invoering van de wet 'Verlenging Loondoorbetalingsverplichting bij Ziekte' (VLZ) in 2004 is er m.i.v. 2005 sprake van een tweede ziektejaar. Zonder aanpassing van het verzuimsysteem kunnen de verzuimcijfers van 2005 niet meer vergeleken worden met voorgaande jaren.


Voor de berekening van de verzuimcijfers werden tot 2005 alle ziektedagen geteld die in één verslagperiode vielen (maand, kwartaal of jaar) en die betrekking hadden op het eerste ziektejaar; er was geen tweede ziektejaar. M.i.v. 2005 komen de ziektedagen van de werknemers die in die verslagperiode lànger dan een jaar ziek zijn (geweest) daar bovenop.
Een stijging van het aantal ziektedagen, en dus van het verzuim, in vergelijking met 2004 kan een gevolg zijn van die nieuwe wet VLZ en hoeft dus geen reële verhoging van het verzuim te betekenen. Indien verzuimcijfers vergeleken moeten worden met perioden voor 2005 moet men gebruik maken van de cijfers die uitsluitend op het eerste ziektejaar betrekking hebben.




Ingezonden persbericht