Ingezonden persbericht




P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 5 4 8 6 / 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 0 2 6

press.office@consilium.eu.int http://ue.eu.int/Newsroom 10109/1/05 REV 1 (Presse 149) 1

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

Brussel, 14 juni 2005
10109/1/05 REV 1 (Presse 149)
P 057/05
(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de recente gebeurtenissen in Belarus

De Europese Unie is bijzonder ongerust over de toenemende repressie jegens de politieke krachten van de oppositie, de civiele samenleving, de vakbonden en de onafhankelijke media in Belarus.

De EU veroordeelt de arrestaties en de politiek gemotiveerde processen, met name die van de heren Skrebets, Statkevich, Severinets, Klimov, Bandajevski, Marinitch, Levonevski en Vasiljev. De EU eist de eerbiediging van de rechtsstaat en de onmiddellijke invrijheidstelling van de genoemde personen. De EU ervaart deze acties als pogingen van het regime om potentiële tegenstanders van president Loekasjenko met het oog op de komende presidentsverkiezingen uit te schakelen.

De EU betreurt de anti-westerse taal die in de door de staat gecontroleerde media en in openbare verklaringen steeds vaker gebruikt wordt. Zij is bezorgd over de isolationistische tendenzen in Belarus.

De EU neemt tevens met ontsteltenis nota van de toenemende pogingen van het regime om de activiteiten van politieke partijen en NGO's te verstoren.

De EU doet een beroep op de leiders van Belarus een eind te maken aan deze acties, die een obstakel voor de ontwikkeling van de betrekkingen tussen de EU en Belarus vormen.

De EU herhaalt dat zij bereid is met Belarus een dialoog te voeren over de geleidelijke ontwikkeling van de bilaterale betrekkingen, zodra de autoriteiten in Belarus met concrete maatregelen blijk zullen hebben gegeven van hun oprechte streven opnieuw de dialoog met de internationale gemeenschap aan te gaan.
De EU memoreert haar verbintenis tot bijstand voor de civiele samenleving en de bevolking van Belarus en zal de bespreking over de aanneming van eventuele aanvullende maatregelen hiertoe voortzetten.

"De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Kroatië* en Turkije, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, en de EVA-landen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië sluiten zich bij deze verklaring aan."


* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.