Ingezonden persbericht


Organisaties voeren woensdag 15 juni actie in provinciehuis

Oproep aan Gelders Parlement: 'Houd Gelderland groen!'

Arnhem, 14 juni 2005

Natuur- en milieuorganisaties uit verschillende gebieden van Gelderland voeren morgen actie bij de behandeling van het nieuwe streekplan op het provinciehuis te Arnhem. Onder het motto 'Houd Gelderland GROEN!' vragen vertegenwoordigers uit verschillende gebieden de statenleden om deze nu nog groene gebieden in het nieuwe streekplan te beschermen. De Gelderse Milieufederatie die de actie coördineert, biedt een groenboek aan met daarin aanbevelingen hoe de 21 fraaie gebieden groen kunnen blijven.

Het Gelders Parlement gaat morgen het nieuwe streekplan bespreken. Dit plan zal de komende tien jaar in belangrijke mate bepalen hoe we met het mooie Gelderse platteland omgaan. De Gelderse Milieufederatie (GMF) en de bij haar aangesloten lokale natuur en milieugroepen zijn van mening dat de groene ruimte met het nieuwe streekplan onvoldoende beschermd wordt. Een aantal fraaie gebieden gaat mogelijk verloren als het streekplan niet wordt aangepast.

Vertegenwoordigers van lokale natuur-en milieugroepen komen morgenmiddag (voorzien van groene borden met hun persoonlijke boodschap) naar het provinciehuis in Arnhem om hun ongenoegen over het streekplan te uiten. Volkert Vintges, directeur van de GMF zal namens de actievoerders aan het Gelders Parlement een groenboek aanbieden. In dit groenboek staat een aantal aanbevelingen om het streekplan te verbeteren zodat Gelderland groen blijft.

Om Gelderland groen te houden moet het streekplan op drie algemene punten gewijzigd worden. -De ruimtelijke kwaliteit van Gelderland moet in lokale en regionale uitwerkingen beter geborgd worden. -Om grootschalige bedrijvigheid in het buitengebied te voorkomen moeten strenge eisen gesteld worden aan vrijkomende agrarische panden. -De natuur op de Veluwe moet verbonden blijven met omliggende gebieden. Daarom zijn maatregelen nodig om te voorkomen dat de open ruimte tussen de dorpen en steden rond de Veluwe dicht slibt. Bescherming en kwaliteitsverbetering van de Veluwe is niet alleen een nationale maar ook een internationale verantwoordelijkheid.

En alle 21 fraaie gebieden moeten veilig gesteld worden tegen onder andere projectontwikkelaars door ze in het streekplan een betere bescherming te geven. In het groenboek wordt een overzicht gegeven van al deze gebieden. Het gaat onder andere om Park Over-Betuwe, 'De Beukenlaan' (Arnhem Noord), de landgoederen Rhederhof (Rheden) en Driehuizen (Nijmegen), Heerderstrand, het Binnenveld (Wageningen) enkele uiterwaarden (Arnhem), de zone van Engen langs de zuidwestelijke Veluwe, het Beuningse Veld, de Teersche Sluispolder (Heumen), de groene long tussen Oosterhout en Slijk-Ewijk en enkele fraaie gebieden waar nieuwe bedrijventerreinen worden toegestaan (Apeldoorn, Barneveld, Harderwijk, Vorden).

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht