Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht

15 juni 2005 C041

Nijmegen verzet zich tegen verlaging budgetten voor bijstand

Gemeente Nijmegen verzet zich samen met veertien andere gemeenten tegen de verlaging van de budgetten die zij krijgen voor de bijstand. Deze verlaging dreigt te ontstaan door een nieuwe verdeling van de landelijke bijstandsgelden die staatssecretaris Van Hoof voorstaat.

Wanneer de wijzigingen van het zogeheten nieuwe 'verdeelmodel' van het Fonds Werk en Inkomen doorgaan, krijgt Nijmegen voor de betaling van de bijstandsuitkeringen 3,5 miljoen euro minder (deze komen uit het zogeheten inkomensdeel van het Fonds). Daar bovenop heeft de gemeente te maken met een tekort van 4 miljoen op de uitkeringen doordat het aantal klanten in 2004 sterk toenam.

Daarnaast pakt het nieuwe verdeelmodel ongunstig uit voor de gesubsidieerde arbeid. De middelen daarvoor halen gemeentes momenteel uit het 'werkdeel' van het Fonds werk en inkomen. Uit dat deel kunnen gemeenten instrumenten betalen om werkzoekenden weer aan het werk te krijgen.

Nijmegen dreigt voor het werkdeel vanaf 2011 jaarlijks zo'n 7 miljoen euro minder te gaan ontvangen dan nu het geval is. De regering wil de gesubsidieerde arbeid terugdringen, terwijl Nijmegen veel gesubsidieerde arbeid heeft.

De gesubsidieerde arbeid is volgens B&W geen wondermiddel, maar wel een belangrijk instrument om mensen weer aan een reguliere baan te helpen, of, wanneer dat niet haalbaar blijkt, sociaal nuttig en actief te laten zijn.

Met het voorgestelde nieuwe verdeelmodel beoogt de staatssecretaris gemeenten financieel te prikkelen om bijstandsklanten uit te laten stromen naar werk. Nijmegen is evenals de andere gemeenten voorstander van zo'n financiële prikkel. Maar dat moeten wel de goede prikkels zijn.

Het nieuwe model pakt negatief uit voor de gemeenten die door hun economische structuur de laatste decennia relatief veel werklozen en bijstandsgerechtigden hebben, zoals Nijmegen. Nijmegen werkt hard om het verschil met andere gemeenten in te lopen. En met succes, de achterstand is in enkele jaren gehalveerd. Verder terugdringen dreigt nu te worden bemoeilijkt doordat Nijmegen er de financiële middelen niet voor krijgt.

Nijmegen wordt gedwongen om beleidswijzigingen door te voeren. Zo is de kans groot dat het zal moeten ingrijpen op de inzet van gesubsidieerde arbeid.

Nijmegen telt momenteel zo'n 6.650 mensen die een bijstandsuitkering ontvangen.

Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting, doorkiesnummer 2382

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen