SP Tilburg


Tilburg, 15 juni 2005

College erkent: Cityring gevaarlijk voor hulpdiensten

Vorige week besloot het college om de Heuvel, na voltooiing van het Masterplan Binnenstad, te sluiten voor autoverkeer tijdens drukke stapavonden. Vandaag wordt bekendgemaakt dat de brandweerkazerne moet verhuizen in verband met het eenrichtingsverkeer op de Cityring. Al jaren vraagt de SP om opheldering over deze voorspelbare problemen. Hoog tijd om alle gevolgen van dat Masterplan nog een goed onder de loep te nemen. De fractie stelt hierover vandaag schriftelijke vragen aan het college.

Meteen na bekendmaking van het Masterplan Binnenstad (MB) stelde de SP vragen over problemen met de aanrijtijden van de brandweer vanuit hun huidige kazerne aan de Noordhoekring, die dan eenrichtingsverkeer zal kennen. Het antwoord van het college hierop was teleurstellend en zelfs badinerend. In een brief, later tijdens het debat over het MB en nog talloze malen daarna bleef de fractie om opheldering en maatregelen vragen, maar tevergeefs.

In de afgelopen dagen is duidelijk geworden dat het eenrichtingsverkeer op de Cityring wel degelijk tot problemen gaat leiden. Niet alleen voor de veiligheid van mensen tijdens stapavonden en de aanrijtijden van de brandweer, maar ook voor het voorspelbare sluipverkeer in Theresia en andere wijken rondom het centrum. Ook andere hulpdiensten zullen in de problemen komen als de binnenstad voor hen moeilijker bereikbaar of doorkruisbaar wordt.

De SP stelt vandaag schriftelijke vragen aan het college en wil op korte termijn een debat over alle mogelijke gevolgen van het MB en het eenrichtingsverkeer op de Cityring voor de veiligheid, maar ook voor de leefbaarheid. Zelfs GroenLinks, groot voorstander van het vernielen van het 'rooie fietspad' als onderdeel van het MB, blijft vragen stellen over hoe spijtig het is om dat die fietsroute te vernielen. Meer dan genoeg reden om daarover met college en raad nog eens van gedachte te wisselen voordat de schop concreet de grond in gaat.

Zie schriftelijke vragen op www.tilburg.sp.nl