Gemeente Amsterdam

Nederlands leren bij oudere Amsterdammers

14 juni 2005
---
Gilde Amsterdam

Bij Gilde Amsterdam geven oudere Amsterdammers hun kennis door aan jaarlijks vele duizenden geïnteresseerden. Een van de activiteiten is Gilde-SAMENSPRAAK: Een anderstaligen komt wekelijks op de koffie bij een Nederlandstalige oudere stadgenoot om de Nederlandse taal te oefenen. Koningsplein Zij doen dit op een hele informele manier: gewoon bij een kopje koffie samen in gesprek gaan over wat dan ook. Het boeiende is dat op deze manier echte contacten ontstaan die leiden tot beter begrip over en weer en tot een betere integratie in de Nederlandse- en Amsterdamse samenleving.

Beide partijen zij over het algemeen laaiend enthousiast over de SAMENSPRAAK-contacten, die gemiddeld één jaar duren. Vorig jaar vierden wij het 10-jarig jubileum van deze bijzondere activiteit.

Mond tot mond-reclame en doorverwijzen volstaat

Zowel de oudere- als de anderstalige Amsterdammers staan in de rij om deel te nemen. De anderstalige cliënten hebben wij nog nooit hoeven werven: mond tot mond-reclame en doorverwijzen volstaat.De enige beperking aan de groei is gelegen in de organisatie van deze activiteit, die geheel door oudere vrijwilligers moet worden gedaan.

Toch groeit SAMENSPRAAK nog steeds. Onlangs is aan de begeleiderskant de 400-grens overschreden! Dat betekent dat nu wekelijks ruim 400 oudere Amsterdammers met ongeveer 450 anderstaligen contact hebben (sommige begeleiders hebben meer dan één contact).

Zeer uiteenlopende achtergronden

Het gaat bij de anderstaligen om mensen met zeer uiteenlopende achtergronden: Mannen, vrouwen, net in Nederland tot al jaren in Nederland, hoog opgeleid tot zonder enige opleiding, studerend, werkend of geen van beide. De leeftijd ligt voornamelijk tussen de 25 en 50 jaar.

Momenteel zijn er 63 verschillende nationaliteiten bij het Gilde inschreven.

Om de druk op de organisatie te verlichten en tóch meer en meer anderstaligen deze informele taalhulp te kunnen bieden, wordt gewerkt aan navolging door andere organisaties. Zo is op verzoek van de deelgemeente door stichting Doras ook in Noord een SAMENSPRAAK van start is gegaan.

Waarin is het succes van SAMENSPRAAK gelegen?

Wij denken dat onze informele en op de vraag en behoefte van de individuele anderstalige gerichte benadering een schot in de roos is. Een benadering overigens die bij alle activiteiten van Gilde het geval is. Wilt u nadere informatie, bel dan even met Wout van Doornik, directeur van Gilde Amsterdam. Telefoonnummer: 020-625 44 50, e-mail: gilde-amsterdam@planet.nl

Zie ook Wij Amsterdammers