Gemeente Aalburg


Dorpsraden Meeuwen en Veen

De Aalburgse politiek heeft ingestemd met een voorstel van burgemeester Buijserd om in Aalburg te starten met het oprichten van dorpsraden. Voorlopig wordt gestart met 2 dorpsraden, te weten voor Veen en Meeuwen.

Na 2 jaar wordt er dan een evaluatie gehouden. Afhankelijk van de uitslag zal dan besloten worden of ook de andere 5 kerkdorpen dorpsraden krijgen.

De dorpsraden dienen betrokken te worden bij plannen en andere besluiten die de leefbaarheid van het desbetreffende dorp aangaan.

Dit betekent dat vanuit de gemeente bij het ontwikkelen van plannen/het nemen van besluiten steeds bekeken moet worden in hoeverre de dorpsraad hierbij ingeschakeld moet worden. Uitgangspunt moet zijn dat de dorpsraad in ieder geval de gelegenheid krijgt zijn stem te laten horen bij alle plannen die in het dorp plaatsvinden.

Concreet betekent dit dat de gemeente bij het aansnijden van nieuwe onderwerpen steeds na moet gaan of de dorpsraad bij de voorbereiding een rol moet spelen. Ook zullen de dorpsraden altijd uitgenodigd worden voor reguliere inspraak- en informatiebijeenkomsten in hun dorp.

Bij het vragen van advies aan de dorpsraden dient altijd een redelijk termijn te worden aangehouden voor het laten uitbrengen van een advies. Voorlopig wordt uitgegaan van 4 weken.

In gemeentelijke projecten of werkgroepen kunnen de dorpen vertegenwoordigd worden door een lid van de dorpsraad.

Elke dorpsraad zal een contactpersoon aanwijzen waarmee de contacten tussen gemeente en dorpsraad wordt onderhouden.

Ook de gemeente Aalburg wijst een contactpersoon aan die als schakel tussen beide partijen functioneert. Voorlopig zal Kees Noorloos dat zijn.

Deze coördinator heeft een zeeffunctie en moet gezien worden als coördinator van vragen naar de juiste plek in de organisatie. Als de vraag eenmaal bij de behandelende vakambtenaar ligt, moet de communicatie tussen dorpsraad en vakambtenaar rechtstreeks plaatsvinden. De coördinator bewaakt de voortgang van vragen voor de dorpsraden. Van alle correspondentie over en weer tussen gemeente en dorpsraad ontvangt de coördinator een kopie.

Voorts bewaakt hij de voortgang van de afspraken zoals in deze notitie zijn vastgelegd.

Voor meer achtergrondinformatie over dorpsraden wordt verwezen naar de opgestelde discussienota dorpsraden d.d. 3 juni 2004 en het opgestelde convenant dorpsraden. Beide documenten kunt u onderstaand downloaden.

Adresgegevens dorpsraden:

Dorpsraad Meeuwen

Voorzitter: C.J. Treffers

Secretaris: J.J. Kuipers

G. Sterkenburgstraat 48

4268 GS MEEUWEN

Tel.: 351774

e-mail: jac.kuipers@planet.nl

Dorpsraad Veen

Voorzitter: G.W. Duijzer

Secretaris: J. van Vliet-den Dekker

Tuinstraat 16

4264 AX VEEN

Tel.: 695610

e-mail: joannevanvliet@euronet.nl Website: www.dorpsraadveen.nl