Gemeente Gouda


plannen fortis voor hamstergat verder uitgewerkt (15/06/05)

Het ingediende ontwikkelconcept van Fortis Vastgoed Ontwikkeling wordt uitgewerkt tot een programma van eisen, zo besloot het college van B en W in haar vergadering van dinsdag 14 juni 2005. Nadat overeenstemming is bereikt over het programma van eisen wordt naar verwachting dit najaar een intentieovereenkomst met Fortis gesloten. Alle direct en indirect betrokkenen zijn inmiddels schriftelijk over dit besluit geinformeerd.

ontwikkelcompetitie

De gemeente Gouda heeft zes in leisure gespecialiseerde projectontwikkelaars gevraagd naar hun visie op de ontwikkelingsmogelijkheden van het Hamstergat. Aan de hand van een competitiereglement zijn de ingediende concepten getoetst. Voor de beoordeling van de inzendingen is een beoordelingscommissie ingesteld, bestaande uit medewerkers van de gemeente Gouda en een aantal externe deskundigen. Uiteindelijk heeft de toetsing geleid tot één gekwalificeerde inzending, die van Fortis Vastgoed Ontwikkeling.

Fortis heeft een interessant, spannend en ambitieus concept gepresenteerd. Met een combinatie van wonen, werken, recreëren en verblijven (discotheek en leisure) is een compleet en vernieuwend concept ingediend waarmee de potentie van het Hamstergat verrassend zichtbaar wordt gemaakt volgens het college van B en W.

jongerenparticipatie

Het college hecht in dit verband een groot belang aan jongerenparticipatie. Met behulp van het bureau Polyground zijn jongeren benaderd om hun ideeën en wensen kenbaar te maken aan de beoordelings-commissie en de projectontwikkelaars. Een groep van 28 jongeren (van verschillende scholen in Gouda en tussen de 16 en 24 jaar oud) heeft intensief aan dit project meegewerkt. Zij hebben hun bevindingen verwerkt in het document eindadvies jongeren, discotheek Hamstergat. De jongeren hebben aangegeven de participatie als zeer positief te hebben ervaren. Zij willen graag bij de verdere ontwikkelingen van het Hamstergat betrokken worden.

beoordeling deskundigen

De beoordelingscommissie is van mening dat Fortis er in is geslaagd om de bestuurlijke ambities voor een discotheek omgeven door leisureactiviteiten op een aansprekende wijze te verbeelden. Het ingediende concept biedt voldoende houvast en inspiratie voor het maken van een concreet programma van eisen en een financiële onderbouwing.

Het advies van de jongeren is positief met een aantal kanttekeningen en aandachtspunten voor de verdere uitwerking en verdieping. Deze punten kunnen met name bij het gedetailleerd uitwerken van de discotheek van pas komen.

vervolgtraject

Het programma van eisen wordt in nauw overleg met Fortis en de ambtelijke projectgroepen van de Spoorzone en de Goudse Poort uitgewerkt. Nadat overeenstemming is bereikt over het programma van eisen wordt een intentieovereenkomst met Fortis gesloten. Gezien de positieve ervaring met jongerenparticipatie in dit proces wordt tijdens de presentatie van het programma van eisen ook aandacht besteed aan de wijze waarop de jongeren worden betrokken. Voor de verdere ontwikkeling van het Hamstergat worden afspraken gemaakt met de wijkteams van Nieuwe Park en Bloemendaal over hun betrokkenheid bij dit project.