Wageningen Universiteit

Lelystad 15 juni 2005

Persbericht

Provincie Flevoland en Europese Unie ondersteunen GEO Logisch!

De Provincie Flevoland heeft haar goedkeuring gegeven aan het project GEO Logisch, dat gericht is op "Precisie in groene productie". Met behulp van GPS ontvangers en satellieten is nauwkeurige plaatsbepaling op het veld mogelijk. Toepassing in de landbouw van deze technologie, gecombineerd met sensortechnieken, kan de efficiëntie van bemesting, bestrijding van ziekten, plagen en onkruiden enorm verbeteren. Daarnaast heeft de GPS-technologie de potentie in zich dat informatiestromen op het boerenbedrijf efficiënter worden. Gelet op de complexe regelgeving is ook dat een welkom effect. Tenslotte zal deze technologie de voortgaande schaalvergroting in de landbouw ondersteunen.

De negen Flevolandse initiatiefnemers van GEO Logisch willen een aanzet geven deze mogelijkheden praktijkrijp maken. Zij dienden dit voorjaar bij de provincie Flevoland een voorstel in voor een drie-jarig project. De provincie oordeelde positief en stelde met Europees geld een deel van de financiering beschikbaar. De deelnemende bedrijven en instituten zorgen zelf voor aanvullende financiering.

GPS wordt in vrachtwagens en personenauto's al enige tijd als een nuttig hulpmiddel toegepast. In de landbouw zijn sinds enkele jaren óók GPS systemen beschikbaar. Het landbouwkundige onderzoeksinstituut PPO in Lelystad, onderdeel van Wageningen UR, moderniseerde daarom de mechanisatie van haar proefbedrijf in 2004 op een drastische wijze. Tractoren en oogstmachines werden uitgerust met GPS ontvangers. Arbeidsbesparing was een hierbij een belangrijk motief. De trekkerchauffeur kan dankzij GPS en een automatisch stuursysteem perfect recht rijden en zich tijdens zaaien en poten van gewassen met de werking van de werktuigen achter zijn trekker bezig houden. Bovendien hoeven rijbanen niet meer te worden uitgezet.

Behalve navigatie, het sturen van de trekker, opent dit de weg naar andere nuttige toepassingen. Het consortium dat GEO Logisch gaat uitvoeren bestaat dan ook uit bedrijven die in een breed terrein binnen de landbouw actief zijn. PPO uit Lelystad haalde de partners bij elkaar. Zestien vooruitstrevende boeren uit Flevoland, twee andere onderdelen van Wageningen UR ( de Animal sciences Group en Plant Research International) maken ook deel uit van het consortium. Verder werken mee aan het project: de landbouwmachine bouwer Kverneland Group Mechatronics, het Blgg, twee producenten van bedrijfsmanagement systemen voor agrarische bedrijven: Opticrop en Agrovision, Agrifirm, leverancier van producten en diensten in de landbouw en Synoptics, specialist in remote sensing en geografische informatie verwerking.

Zij werken samen aan een systeem waarbij informatie over de situatie van grond en gewas wordt verzameld, om zodoende een plaatsspecifiek advies mogelijk te maken. Elke plek op het perceel kan worden bemest en bespoten afhankelijk van de behoefte. Bij de oogst wordt de opbrengst gemeten en geregistreerd. Alle gegevens worden in het management systeem opgeslagen en zijn makkelijk beschikbaar voor afnemers van de producten en evaluatie van de resultaten door de ondernemer.

Het project richt zich op het combineren van bestaande technieken en het ontwikkelen van de zogenaamde "GEO informatie infrastructuur" op het agrarische bedrijf. Het is de verwachting dat deze ontwikkeling ook een impuls geeft aan de ontwikkeling van nieuwe sensoren die ziekten en plagen in grond en gewassen kunnen opsporen. Daardoor zal de precisie in de groene productie nog verder toenemen.

Het project wil dat Flevoland zijn positie in Agrarische productie versterkt door efficiënter om te gaan met vaak dure input in de landbouw: arbeid, bemesting en gewasbescherming. Aan het project werken 16 enthousiaste en vooruitstrevende boeren (akkerbouwers en melkveehouders) mee om via dit project op hun bedrijf een voorsprong te verkrijgen bij het toepassen van deze innovatie die ongetwijfeld uiteindelijk gemeengoed gaat worden op het Flevolandse boerenbedrijf.