Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

15-06-2005

Plasterk wint grote prijs Franse academie van wetenschappen

Ronald Plasterk ontvangt vanmiddag in Parijs de Prix Louis D. van het Institut de France, de Franse academie van wetenschappen. Hij deelt de prijs, die 750.000 euro bedraagt, met zijn Amerikaanse collega David Bartel van het Whitehead Institute / MIT. Plasterk krijgt de prijs 'voor zijn werk op het gebied van de nieuwe wereld van kleine niet-coderende RNAs, en hun rol in het reguleren van cellulaire functies'.

Prof. dr. R.H.A. (Ronald) Plasterk (1957) is directeur van het Hubrecht Laboratorium / Nederlands Instituut voor Ontwikkelingsbiologie van de KNAW in Utrecht, en hoogleraar ontwikkelingsgenetica aan de Universiteit Utrecht. Van 1987 tot zijn benoeming bij het Hubrecht Lab in 2000 was Plasterk verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam. In 1999 won hij de Spinozapremie van NWO, en in 2002 de 'EMBO Award for Communication in the Life Sciences'. Verder is Plasterk lid van de KNAW. In brede kring is hij bekend als columnist in de Volkskrant en bij het televisieprogramma Buitenhof.

Plasterk doet onderzoek naar de vraag hoe het genoom zich beschermt tegen mutaties zodat het voortbestaan van de soort niet in gevaar komt. In 1998 ontdekte hij met zijn onderzoeksgroep bij het wormpje C. elegans - sinds jaar en dag zijn studieobject - het mechanisme waarmee het genoom zich tegen onder meer virussen en junk-DNA beschermt. In zijn huidige onderzoek houdt Plasterk zich onder meer bezig met de manier waarop microRNAs de ontwikkeling van dierlijke embryo's sturen.

La Fondation Louis D., opgericht in 2000, is een van de grote fondsen van het Institut de France, waaruit vandaag bij elkaar meer dan twaalf miljoen euro aan prijzen en beurzen wordt uitgereikt. De jaarlijkse Grand Prix Scientifique de la Fondation Louis D. is met een prijzengeld van 750.000 euro de grootste van de prijzen. Naast de wetenschappelijke prijs is er ook een Prix Louis D. die cultureel en/of humanitair werk beloont.

Plasterk ontvangt de prijs vanmiddag tijdens een uitreikingsceremonie bij het Institut de France. Hij zal het prijzengeld inzetten voor de verdere studie in zijn onderzoeksgroep naar de functie van microRNAs.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl