Ingezonden persbericht


Amsterdam, 23 maart 2005

PERSBERICHT

Faces (Koppen) van Ivo van Hove opent festival Theater der Welt 05 in Stuttgart

Ivo van Hove opent het prestigieuze festival Theater der Welt in Stuttgart met de performance voorstelling Faces op 16 juni 05. De cast bestaat uit Duitstalige acteurs van het Staatstheater Stuttgart. Faces is een bewerking van de gelijknamige film van John Cassavetes (1968), en is in 1997 succesvol geënsceneerd door Ivo van Hove onder de titel Koppen bij het Zuidelijk Toneel (première Holland Festival en geselecteerd voor het Theaterfestival). In Koppen transformeert scenograaf Jan Versweyveld het podium tot een ruimte waarin de grens tussen publiek, liggend op bedden, en acteurs vervaagt. Componist Harry de Wit heeft het opvallende geluidsdecor ontworpen en speelt live op het podium. In seizoen 05/06 wordt Faces op het repertoire genomen van het Hamburger Schauspielhaus. Na een viertal regies in New York keert Van Hove terug naar Duitsland waar hij eerder Gier unter Ulmen (Staatstheater Stuttgart, 1993) en Die Bakchen (Schauspielhaus Hamburg, 1993) regisseerde.

Faces is het verhaal over een typisch Amerikaans middle-class echtpaar dat materieel gezien alles bereikt heeft, maar kampt met een niet te benoemen ongenoegen. In een lange, dronken nacht proberen ze zich - vergeefs - te bevrijden. Het publiek volgt een dag uit het leven van Richard en Maria Forst, waarop de ontmanteling van hun huwelijk plaatsvindt. Na de ontmoeting met de luxe call-girl Jeanine, neemt Richard de impulsieve beslissing om te scheiden van zijn vrouw. Hij verlaat zijn huis en brengt de nacht door met Jeanine. Diezelfde avond ontmoet Maria, geëscorteerd door haar vriendinnen, de jonge Chet in een bar. De vrouwen nemen hem mee naar het huis van de Forst, waar Maria alleen met hem achterblijft. 's Ochtends bedenkt Richard zich en als hij thuiskomt ziet hij Chet het huis uit vluchten.

Het driejaarlijkse Theater der Welt staat in 05 onder leiding van programmadirecteur Marie Zimmermann, onder meer afkomstig van de Wiener Festwochen.

Faces: Theater der Welt 16 t/m 18 juni, 20, 22 t/m 24 juni 05 (www.theaterderwelt.de), Regie Ivo van Hove, scenografie Jan Versweyveld, muziek Harry de Wit, coproductie Theater der Welt, Staatstheater Stuttgart, Hamburger Schauspielhaus.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie en het aanvragen van (telefonische) interviews met Ivo van Hove, kan contact worden opgenomen met Renée Jongejan (hoofd marketing en publiciteit, Toneelgroep Amsterdam). T: (020) 531 84 84, F (020) 531 84 85, reneejongejan@toneelgroepamsterdam.nl. Prinsengracht 437, 1016 HM Amsterdam, www.toneelgroepamsterdam.nl.

---- --