Gemeente Nijmegen



Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persinformatie

Datum Nummer persbericht
10 mei 2005 P038

Congres de Open Stad: creatie in post-polderland

De gemeente Nijmegen is in het afgelopen jaar samen met bewonersorganisaties, maatschappelijke instellingen en marktpartijen op zoek geweest naar nieuwe wegen en nieuwe vormen voor participatie bij bouw- en inrichtingsprojecten in de stad. Dit project 'de Open Stad' vindt zijn bekroning in het gelijknamige congres dat op donderdag 16 juni plaatsvindt in de Sint Stevenskerk en andere bijzondere locaties in hartje Nijmegen.

In de Nijmeegse praktijk worden vele ruimtelijke projecten op een interactieve wijze ontwikkeld. Binnen het project de Open Stad is tijdens een zestal bijeenkomsten geleerd van al deze ervaringen en zijn nieuwe wegen van participatie ontdekt. Met het congres 'de Open Stad' ontsluit de gemeente Nijmegen nieuwe wegen in het post-polderland. Onderwerpen van het congres zijn de nieuwe vormen van samenwerking tussen bestuur, markt, ambtenaren en burger(organisaties) bij stedelijke ontwikkeling. Na de periode van inspraak en overleg in de jaren zeventig en tachtig, het tijdperk van de participatie in de jaren negentig tot nu, waait er een nieuwe wind in het post-poldertijdperk. Het is het tijdperk van de creatie.

Manifest
De ontvangst vindt plaats in de St. Stevenskerk, waar wethouder Paul Depla de dag zal openen. Voor het ochtendprogramma worden de deelnemers in vier groepen verdeeld, die zullen rouleren langs vier locaties. Hierbij wordt een kijkje geboden in de Nijmeegse proeftuin van interactieve projecten. Verder passeren de meest vernieuwende projecten in Nederland de revue zoals Almere met de Politieke Markt en de aanpak in Enschede met de vernieuwing van Roombeek. En er worden voorbeelden van nieuwe benaderingen van burgers getoond aan de hand van meerdere praktijkvoorbeelden. Voor het middagprogramma hebben deelnemers de keuze uit een viertal coalities, waarmee ze samen het slotmanifest ontwikkelen, met daarin nieuwe alternatieven voor het poldermodel. Een ambitieuze opgave die ondersteund wordt door onconventionele workshopleiders zoals Prem Radhakishun en Adjiedj Bakas en vier groepen jonge mensen van Futur, de Junior Kamer, Kleurrijk Brabant en de Radboud Universiteit Nijmegen. Het slotmanifest krijgt zijn uiteindelijke vorm nadat een journalist, een trendwatcher en een marketingdeskundige hun oordeel hierover hebben gegeven.

Tijdens dit congres staat ontmoeting centraal. Dit wordt mogelijk gemaakt door muziek, theater, kunst, een torenbeklimming of wandeling in het oude stadscentrum, maar ook door het inhoudelijke programma zelf.

Programma en aanmelden
Zie:
http://www.nijmegen.nl/bestuurorganisatie/plannenprojecten/deopenstad/Bijeen komsten/Bijeenkomst7

Informatie over het project de Open stad: http://www.nijmegen.nl/bestuurorganisatie/plannenprojecten/deopenstad/index. asp


Kosten
Deelnamekosten bedragen 245 euro excl. BTW. Voor studenten en vertegenwoordigers van bewonersorganisaties is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar tegen een gereduceerd tarief van 35 euro excl. BTW.