FNV

Werknemers bij Laurus in Beilen lanterfanten spontaan

Bij het distributiecentrum van supermarktonderneming Laurus in Beilen is woensdagochtend om half elf een wilde staking uitgebroken. Even na het middaguur arriveerde vakbondsbestuurder Lex Makkinje voor overleg. Uit protest tegen een voorgenomen reorganisatie, die in Beilen 59 banen kost, en het schofferen van de bonden in de discussie over het bedrijfspensioenfonds besloten de werknemers maar wat te gaan lanterfanten. Op verzoek van de directie zijn ze vervolgens in de kantine gaan zitten.

"De vrachtwagens staan hier met de klep dicht", vertelt Makkinje terwijl hij de parkeerplaats oprijdt. "Het werk is blijkbaar naar ander distributiecentra verplaatst."

FNV Bondgenoten heeft de actie niet georganiseerd. Op 16 en 17 juni waren vergaderingen belegd om de reorganisatie, die vanaf 1 oktober binnen jaar beslecht zou moeten worden, te bespreken. Voor de vakbond zijn gedwongen ontslagen onaanvaardbaar.

"Wat de eisen van de mensen hier zijn weet ik nog niet", zegt Makkinje. "Maar dinsdag was al wel duidelijk dat de sfeer in Beilen explosief is als gevolg van het stuk gelopen overleg over de pensioenregeling binnen Laurus."