Ingezonden persbericht


ONS LEVEN ALS MUSEUM, F.Starik dichter van de maand boekhandel Demodokos

PERSBERICHT / UITNODIGING

F.Starik is dichter van de maand juni in boekhandel Demodokos.

Demodokos, de in poëzie gespecialiseerde boekhandel in Amsterdam nodigde voor de vijfde keer een 'dichter van de maand' uit. Deze eervolle functie levert enkele fijne avonden in de boekhandel op en een speciaal voor de boekhandel geschreven gedicht dat in een gelimiteerde oplage mooi uitgegeven wordt. Gedurende de maand van zijn dichterschap ontvangt hij enkele opmerkelijke gasten.

ONS LEVEN ALS MUSEUM, donderdag 16 juni, 20.00 uur, toegang gratis

Beeldend kunstenaar Meinbert Gozewijn van Soest (1964) exploiteert een museum voor entropisme. Meinbert Gozewijn doet beeldend onderzoek naar het verband tussen vergankelijkheid en eeuwigheid. Een deel van zijn Relikwieën Museum is momenteel te zien in het Amsterdams Historisch Museum.

Uw dichter van de maand (1958) schreef in 1993 de brievenroman Mijn Leven Als Museum, deels gebaseerd op zijn ervaringen als directeurtje van zijn eigen Museum van kleine werken aan de Amsterdamse Rozengracht.

Beide mannen ontmoetten elkaar vermoedelijk tegen het eind van de jaren tachtig. Zij vonden elkaar vooral in ideeën over het persoonlijke museum als kunstwerk, en maakten deel uit van dezelfde kunstenaarsfamilie. Zo was Meinbert Gozewijn ooit drummer van Willem Kloos Groep, en Starik de zanger.

Waar Starik zijn Museum (en de daarmee samenhangende vragen naar identiteit, houding, anonimiteit) de laatste jaren vooral als virtueel project gestalte gaf in de Poule des Doods, zoekt Meinbert Gozewijn juist naar de fysieke vorm van eeuwigheid in het verzamelen van vergankelijke overblijfselen. Zijn verzameling vormt de basis en referentie voor beeldend onderzoek in tekeningen.

Gespreksleider kunsthistorica drs. Tineke Reijnders (1941) praat met beide mannen over hun leven als Museum. Zij organiseert tentoonstellingen, waaronder die met de langste titel ooit (ONGEVRAAGD DRUKWERK EN ANDERE VORMEN VAN ARTISTIEKE VRIJGEVIGHEID) en geeft les aan kunstacademies. Reijnders doet al enkele decennia onderzoek naar -en schrijft de geschiedenis van - het kunstenaarsinitiatief, met name in Amsterdam. Zij plaatst de imaginaire musea van de jongens in het juiste verband. Het museum geldt bij uitstek als representant van het behouden. Wat is dat voor verlangen, in deze vluchtige tijd? vraagt zij. En: hoe betreedbaar kan een denkbeeld zijn?

(ONS LEVEN ALS MUSEUM, donderdag 16 juni, 20.00 uur, toegang gratis)

EERDER deze middag bent u van harte welkom op de opening van Slaap / wandelaar, een installatie van Titus Nolte (beeld) en F. Starik in de Hortustunnel, Nieuwe Herengracht onder de Weesperstraat (metro-uitgang). De opening wordt verricht door Els Iping. 17 uur.

Graag tot ziens bij Demodokos - lezen & luisteren!

Demodokos
Reestraat 24
1016 DN Amsterdam
telefoon 020 489 59 85
fax 035 646 97 24
www.demodokos.nl
info@demodokos.nl
wo-vrij 11.00-18.00 uur
za 11.00-17.00 uur

F. Starik (1958) is dichter, beeldend kunstenaar en zanger. Hij debuteerde in 1988 met de bundel 'Nepvuur'. Daarna volgde de roman in briefvorm 'Mijn Leven Als Museum' (1993) waaraan hij twee jaar later een modernistische 'Nieuwe Vleugel' (brieven, foto's, poëzie) bouwde. Rond die tijd werd hij natuurlijk vader van een zoon. Zeven jaar lang zweeg de dichter. Hij was directeur van zijn eigen Museum Van Kleine Werken, maakte en nam deel aan talloze tentoonstellingen, kunst in de openbare ruimte, de theatervoorstelling 'Grote Vis' en enkele cd's, onder andere met Willem Kloos Groep: harde muziek op tekst van dode dichters. In 2002 verscheen 'Simpele Ziel', een lijvige bundel mèt cd waarop onder andere het Voerendaals Mannenkoor te beluisteren was, gecombineerd met een theatertournee en een gelijknamige solotentoonstelling in de Flatland Galerie. Het jaar 2004 bracht 'De GroteVakantie', opnieuw een bundel met cd en een bijbehorende groepstentoonstelling, in Arti & Amicitae, waar meer dan veertig kunstenaars zich beeldend verhielden tot dit thema, onverbiddelijk leidend tot de grootste aller vakanties, zijnde de dood, prominent aanwezig in de later dat jaar verschenen bundel 'De verdwijnkunstenaar', die werd gesecondeerd door een bundel over de liefde, 'Rode Vlam'. Starik is initiatiefnemer van de Amsterdamse Poule des Doods, en verzorgt in die hoedanigheid in samenwerking met andere dichters sinds 2002 de uitvaart van eenzaam overledenen. De teller staat nu op nummer 42. WWW.STARIK.NL

Starik is i.s.m. Vrouwkje Tuinman de drijvende kracht achter het festival DUIZENDDICHTERS, gepland op 1 juli 2006 in de Stadsschouwburg in Utrecht. Op donderdagavond 23 juni wordt het literaire seizoen met een bijzondere voorproef van dit unieke festival besloten met een pleidooi voor de korte, doch krachtige poëziebijeenkomst.

Het Eerste Megafoonconcert Ter Wereld: de honderd uitgenodigde dichters zullen toch niet allemaal gebruik maken van de mogelijkheid om in de Reestraat een gedicht door de megafoon te blazen? Alle bijdragen (maximaal 1 minuut) welkom.

(EERSTE MEGAFOONCERT, donderdag 23 juni, 20.00 uur, toegang en deelname gratis)