FNV

Vakbeweging: haal angel uit wetsontwerp medezeggenschap

Een ondernemingsraad moet niet structureel afstand kunnen doen van wettelijk toegekende bevoegdheden. Daarom pleiten FNV, CNV en MHP samen voor het PvdA-amendement op het ontwerp voor de Wet medezeggenschap werknemers (WMW).
De Tweede Kamer debatteert volgens de agenda op donderdag 16 juni over de WMW die de Wet op de ondernemingsraden (WOR) moet vervangen.

Op 17 mei bleek tijdens een demonstratie van ondernemingsraadsleden van FNV Bondgenoten, FNV Bouw en Abvakabo FNV dat in de Tweede Kamer een duidelijke meerderheid bestaat om de angel uit het wetsontwerp te halen. De regeringspartijen VVD en D66 kondigden aan een amendement in deze richting te steunen.

"Als het hierom gaat, streven we de PvdA nog voorbij", hield Eske van Eggerschot (VVD) de betogers op het Plein voor de Tweede Kamer voor. "Laten we het niet ingewikkeld maken en dit hele onderwerp uit het wetsontwerp schrijven."

Door als ondernemingsraad afstand te doen van wettelijke bevoegdheden, maak je medezeggenschap in feite onderhandelbaar. Dat is een brug te ver, schrijven de vakcentrales nu in een brief aan de Tweede Kamer.

De vakbeweging ziet liever dat de huidige situatie wordt gehandhaafd. Temeer daar nog lang niet in alle organisaties waar het zou moeten, een ondernemingsraad is geïnstalleerd en veel ondernemingsraden nog niet de positie ten opzichte van de werkgever hebben die wenselijk is.

FNV, CNV en MHP zijn ronduit teleurgesteld over het ontbreken van nadere voorstellen met betrekking tot faciliteiten voor de ondernemingsraad ter verbetering van de kwaliteit van het or-werk, aangezien zich hier in de praktijk duidelijk knelpunten voordoen. Door het aantal uren voor or-werk op te rekken van zestig naar honderd per jaar en door het toekennen van collectieve faciliteiten (door bijvoorbeeld het aanstellen van een ambtelijk secretaris) kunnen overbelaste or-leden meer lucht krijgen en kan bovendien het or-werk aantrekkelijker worden gemaakt.

De vakcentrales zijn positief over de mogelijkheid om landelijke or-verkiezingen te houden, maar pleiten ervoor dit per sector te organiseren. Centrale verkiezingen kunnen de betrokkenheid van werknemers bij de or vergroten. Bovendien kan de or beter zichtbaar maken waar hij voor staat en wat in de volgende zittingsperiode bereikt moet worden. Daarvoor is het echter niet nodig om dit voor alle organisaties en sectoren op één en dezelfde dag te doen.

In de brief geven de drie vakcentrales ook aan, kritisch te kijken naar het kabinetsvoornemen om de taken van de bedrijfscommissies over te doen aan de Sociaal-Economische Raad. Ook gaan de vakcentrales in op de voorstellen over medezeggenschapsrechten voor uitzendkrachten en over het draagvlak voor or-werk onder de achterban.

Uit een internetenquête van FNV Bondgenoten bleek eerder dat 93 procent van de vijfhonderd deelnemers ondernemingsraadsleden tegen een wettelijke mogelijkheid is om bevoegdheden, zoals het adviesrecht bij reorganisaties, weg te contracteren. De meerderheid voorziet grote druk van de werkgever als deze mogelijkheid er daadwerkelijk komt.

Het wetsontwerp voorziet ook in een aantal andere opmerkelijke voorstellen, zoals een landelijke verkiezingsdag en een grotere invloed van de achterban op het werk van de ondernemingsraad. De FNV steunt deze onderdelen wel.