Gemeente Breda

Nieuwe verkiezingen Belcrum Centraal

Op donderdag 16 juni maakt wethouder Arbouw de winnaars bekend van het buurtproject Belcrum Centraal. De bewoners van Belcrum kiezen op deze avond welke ideeën nog dit jaar worden gerealiseerd om veiligheid, sfeer en leefbaarheid verder te verbeteren.

De bijeenkomst vindt plaats in gemeenschapshuis De Belcrum aan het Pastoor Pottersplein en start om 19.30 uur. Behalve de bekendmaking van de winnende ideeën, verloot wethouder Arbouw ook een ballonvaart onder de inzenders van de 11 gekozen initiatieven.

Belcrum Centraal vindt dit jaar voor de derde keer plaats. De 11 ideeën, die tijdens de verkiezingsavond worden gepresenteerd, zijn een selectie van de 21 ideeën die in april door buurtbewoners zijn ingezonden. Zo moeten de initiatieven afkomstig zijn van bewoners of van een organisatie uit de buurt, moeten deze binnen een jaar tijd kunnen worden gerealiseerd en zijn de inzenders actief betrokken bij de uitvoering.

Twee stemrondes
De ideeën die tijdens de verkiezingsavond gepresenteerd worden, zijn verdeeld in drie thema's: thuis in de Belcrum', vooruitkomen' en Belcrum op de kaart. De verkiezingsavond bepaalt voor de helft de einduitslag, bewoners kunnen per thema één stem uitbrengen. De andere helft wordt bepaald door de resultaten van de schriftelijke stemronde. Deze leverde in de Belcrum 306 reacties op. Zodra de winnende ideeën bekend zijn, kunnen de winnaars deze gaan uitwerken, eventueel met behulp van gemeente, Vertizontaal en de woningbouwverenigingen. De ideeën die dit jaar voor uitvoering in aanmerking komen, zijn onder andere het organiseren van een kunst- en antiekmarkt in de Belcrum, het volstorten van de Spoorrail in de Speelhuislaan zodat deze gebruikt kan worden als looppad en het verlevendigen en attractief maken van de Belcrumhaven.

Gerealiseerde ideeën
Met de feestelijke ingebruikname van het nieuwe speelterrein aan de Veestraat op 25 juni aanstaande, zijn alle ideeën van dit buurtproject uit 2002 en 2003 afgerond. Andere gerealiseerde initiatieven uit de vorige twee verkiezingsrondes zijn de vrouwensculptuur, de prullenbakken en de verkeersattentieborden die onlangs in de Speelhuislaan geplaatst zijn. Daarnaast verwijdert een aantal bewoners hier elke maand met veel enthousiasme de achtergebleven rommel.

Buurtplannen
In 2007 zal Breda via de HSL-shuttle aangesloten zijn op het Europese snelspoor met rechtstreekse verbindingen naar steden zoals Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen en Brussel. Daarnaast zal de komende jaren het gebied in en rondom het Stationskwartier flinke veranderingen ondergaan om extra ruimte te creëren voor werken en wonen. Om de buurten Belcrum en Spoorbuurt mee te laten profiteren van deze ontwikkelingen van Via Breda heeft de gemeente de komende jaren via de buurtplannen Belcrum en Spoorbuurt geld beschikbaar gesteld om de buurten verder te kunnen verbeteren. Het budget hiervoor is gesteld op 45.000,--. Net als in 2002 en 2003 is het de bedoeling de buurt mooier, schoner, veiliger, gezelliger en dus leefbaarder te maken.

Breda, 10 juni 2005