Gemeente Leiden

Binnenvest, politie, Centrummanagement en gemeente slaan handen ineen voor een schoon stationsgebied

Tijdens een gezamenlijke schoonmaakactie op donderdag 16 juni a.s. wordt het zwerfvuil in het stationsgebied aangepakt. Stichting De Binnenvest, de wijkpolitie en de schoonmaakploeg van het Centrummanagement gaan met prikkers, bezems en vuilniszakken aan de slag. Medewerkers van de dienst Milieu en Beheer ondersteunen deze actie met materiaal en zullen tegelijkertijd fietswrakken verwijderen uit het stationsgebied. Wethouder Rogier van der Sande (Wijkbeheer en Stedelijk Beheer) opent om 11.15 uur de schoonmaakactie officieel en zal ook een vuiltje meeprikken.

Een opgeruimd Stationsplein is een visitekaartje voor de stad: het station en het plein vormen voor veel bezoekers de eerste kennismaking met Leiden. Door de grote hoeveelheid bezoekers en passanten ontstaat ook snel zwerfvuil rond het station. De nieuwe schoonmaakploeg 'Leiden Welkom' van Centrummanagement heeft voorgesteld om in het kader van de finale 'schoonste gemeente van Nederland' het stationsgebied gezamenlijk schoon te maken. Ook worden de taxichauffeurs opgeroepen om een bijdrage te leveren aan een schoon en opgeruimd Stationsplein.

Samen in actie voor de schoonste gemeente
De deelnemende organisaties laten met deze schoonmaakactie hun betrokkenheid zien bij een schone en opgeruimde stad. Het schoonhouden van de stad is een gezamenlijke verantwoordelijk-heid. Het belang van de samenwerking en de actie wordt onderstreept door winkeliers en horeca, zoals de Hema, restaurant De Chinese Muur en de Engelse pub North End, die de actie op passende wijze ondersteunen.

Vervolgacties
De gezamenlijke schoonmaakactie wordt vervolgd in het gebied rond de Garenmarkt en Doezastraat: in de week van 20 juni gaan mensen van de Evangelische opvang dak- en thuislozen, de Stichting Binnenvest en de schoonmaakploeg 'Leiden welkom' gezamenlijk aan de slag om het zwerfvuil op de Garenmarkt en in de Doezastraat op te ruimen. Jongeren van Bureau Halt gaan op vrijdagmiddag 17 juni a.s. zwerfafval prikken in samenwerking met medewerkers van Wijkbeheer.

Leiden ruimt op!
De gemeente Leiden wil een stad zijn met een hoge kwaliteit van leven, en daar hoort een schone en veilige leefomgeving bij. In dat kader wordt al jarenlang hard gewerkt aan het opgeruimd houden van de stad, onder meer met het project 'Leiden ruimt op!'. De gemeente doet dit zoveel mogelijk in samenwerking met andere gebruikers van de stad zoals bewoners, bedrijven en woningbouwverenigingen.

Noor voor de redactie:
U bent van harte welkom bij de schoonmaakactie op donderdag 16 juni a.s. Om 11.15 uur geeft wethouder Van der Sande het officiële startschot. Locatie: Stationsplein/Stationsweg, tegenover de Kamer van Koophandel.

Informatie: Anastasia Marneth, afdeling Communicatie dienst Milieu en Beheer, tel. (071) 516 77 04

---- --