Provincie Friesland

PERSUITNODIGING

Nummer: 030 TR
Datum: 13 juni 2005

Ontwerpen voor Kunstobjecten voor vaarweg Lemmer-Delfzijl klaar

Het beeldende kunstproject WOORDENSTROOM, een initiatief van de provincies Fryslân en Groningen, behelst de realisering van een samenhangende reeks kunstwerken waarin via het medium taal aandacht wordt gevestigd op verschillende aspecten van de vaarweg Lemmer-Delfzijl. Twaalf duo's enerzijds samengesteld uit typografen/kunstenaars en anderzijds uit dichters/schrijvers hebben de opdracht gekregen een 'tekstbeeld' te ontwerpen voor een locatie in de directe omgeving van de vaarweg. Daartoe werd de vaarweg in twaalf tracés verdeeld, zes in Fryslân en zes in Groningen. Aan een dertiende koppel is gevraagd een plan te bedenken voor een overkoepelend project. Inmiddels hebben de deelnemers hun projectvoorstellen ingediend. Het streven is om de ontwerpen in 2005 en 2006 ten uitvoer te brengen.

WOORDENSTROOM is naar aanleiding van het Masterplan Vormgeving Vaarweg Lemmer-Delfzijl tot stand gebracht. De vaarweg Lemmer-Delfzijl is een samenwerkingsverband van provincies Groningen, Fryslân en Rijkswaterstaat Noord-Nederland. In het kader van de verbeteringswerken aan de vaarweg is in het Masterplan een toekomstvisie gegeven ten aanzien van de landschappen en de ontwikkeling ervan.

UITNODIGING

IN AANWEZIGHEID VAN DE TYPOFRAFEN/KUNSTENAARS ZULLEN DE SCHETSONTWERPEN VAN HET KUNSTPROJECT WOORDENSTROOM GEPRESENTEERD WORDEN. U bent van harte uitgenodigd deze presentatie bij te wonen op donderdag 16 juni vanaf 15.45 uur op het Provinsjehûs in Leeuwarden, Tweebaksmarkt 52 te Leeuwarden.

PROGRAMMA

15.45 uur Ontvangst in het Provinsjehûs in Leeuwarden 16.00 uur Welkomstwoord: Bertus Mulder, gedeputeerde van Cultuur van de provincie Fryslân 16.05 uur Presentatie van de schetsontwerpen: Felix Villanueva, lid van de kunstwerkgroep Vaarweg Lemmer-Delfzijl 16.20 uur Aanbieding van de publicatie WOORDENSTROOM aan de sluiswachters van Delfzijl door Hans Gerritsen, gedeputeerde van Cultuur van de provincie Groningen 16.25 uur Over de glorieuze domheid van Nederland: Matthijs van Boxsel, hoofdredacteur van de Encyclopedie van de Domheid Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een drankje na te praten en vragen te stellen. Deelnemerslijst kunstenaars/typofrafen:


1. Wigger Bierma/Tonnus Oosterhoff

2. Marten Jongema/K.Schippers

3. Roger Willems/Marije Langelaar/Mark Manders
4. Rudo Menge/Ronald Olsen

5. Regina Verhagen/Gerrit Krol

6. Jan van Toorn/Willem van Toorn

7. Karel Martens/Kees 't Hart

8. Erwin Adema/Benne van der Velde

9. René Knip/Tsead Bruinja

10. Gert Jan Slagter/Albertina Soepboer

11. Jacques Peeters/Martin Reints

12. Thomas Widdershoven/George Moormann

13. Vanessa van Dam/Sjaak Langenberg (totale project)


---- --